‘Arbeidsmarkt blijft voorlopig heel zwak’

0

De situatie op de arbeidsmarkt in Nederland blijft voorlopig slecht. Het aantal werkzoekenden neemt toe, terwijl het aantal banen afneemt.

Dat blijkt uit de prognose voor de arbeidsmarkt die uitkeringsinstantie UWV maandag naar buiten bracht. Pas vanaf 2016 voorziet het UWV een lichte daling van het aantal geregistreerde werkzoekenden.

Dit jaar neemt het aantal mensen op zoek naar een baan nog toe met 127.000. Een stijging van 22 procent ten opzichte van vorig jaar. In 2014 vlakt de toename af naar 43.000 (6 procent meer dan in 2013) en in 2015 is sprake van een stabilisatie, liet Rob Witjes, hoofd arbeidsmarkt informatie van UWV, weten in een toelichting.

Het aantal banen neemt intussen dit jaar af met 88.000 en volgend jaar is er sprake van een daling met 23.000 banen.

Het UWV gaat uit van een economische groei van min 0,5 procent en plus 1 procent voor volgend jaar. Ook voor de jaren na 2014 denkt de instantie aan een heel bescheiden groeipercentage van circa 1,25 procent. Omdat de arbeidsparticipatie blijft toenemen en ook de arbeidsproductiviteit flink stijgt, groeit het aantal nieuwe banen maar mondjesmaat.

Toch zijn er ook branches die al volgend jaar kunnen profiteren van het voorzichtige economisch herstel. Dat zijn vooral de uitzendbranche en de sectoren die op de export zijn gericht.

Voor mensen met technische beroepen en in de informatica-sector blijven er ook veel kansen bestaan, aldus Witjes. Onder meer bij het openbaar bestuur, in de industrie en in de financiële dienstverlening neemt het aantal banen juist flink af.

In de zorgsector groeit het aantal banen dit jaar met 11.000, maar in 2014 neemt de groei af tot 2000. Dit is volgens UWV het gevolg van overheidsbezuinigingen, die vooral de ouderenzorg, thuiszorg, jeugdhulpverlening en de kinderopvang treffen.

(c) ANP 2013

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer