Arbeidsmarkt trekt aan, vooral voor HBO’ers

0

Door de verwachte lichtaantrekkende economie groeit in vrijwel elke sector op elk opleidingsniveau de vraag naar arbeidskrachten sneller dan het aanbod. Toch zijn er grote verschillen. Vooral de vraag naar afgestudeerde HBO’ers zal veel groter zijn dan het aanbod.

Dat blijkt uit een toekomstanalyse van de Intelligence Group.

Top-5 HBO-richtingen
Voor de volgende HBO-richtingen zal volgens dit onderzoek het aantal vacatures tot vijf keer zo groot zijn als het aantal werkzoekenden:

  1. ICT/automatisering
  2. Techniek
  3. Directiemanagement
  4. Bouw
  5. Verkoop/commercieel

Ook aan MBO’ers zal er in bepaalde sectoren schaarste ontstaan, zoals aan technici, productiemedewerkers en laboranten.
Volgens de Intelligence Group zal het aanbod van academici groter zijn dan de vraag. Alleen voor academisch geschoolde technici overstijgt de vraag het aanbod.
De arbeidsmarkt voor VMBO’ers blijft zwak, zo stelt de Intelligence Group. In 2015 zal er iets meer vraag dan aanbod zijn in de sectoren beveiliging, facilitaire dienstverlening, techniek en commercie, maar in de andere sectoren overstijgt het aanbod het aantal beschikbare vacatures.

Arbeidsmarkt trekt aan
Door de verwachte lichtaantrekkende economie groeit in vrijwel elke sector, op elk opleidingsniveau, de vraag naar arbeidskrachten sneller dan het aanbod. Dit betekent dat de arbeidsmarkt over de volle breedte aantrekt.

Voor de richting sociaal/maatschappelijk, administratief/secretarieel, milieu en marketing/communicatie geldt dat het aantal werkzoekenden veel hoger is dan het aantal vacatures. Ook die situatie zal in 2015 iets verbeteren.

Bron: Intelligence Group

Lees ook:

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer