CBS: Werkloosheid licht gedaald

0

In de periode januari-maart 2008 waren gemiddeld 336
duizend personen werkloos. Dit komt overeen met 4,4 procent van de
beroepsbevolking. Een jaar eerder was dit nog 5,3 procent.

Na correctie voor seizoeninvloeden kwam de werkloosheid uit op 310 duizend personen, 4 duizend minder dan in de periode december 2007-februari 2008. Deze lichte daling volgt op een periode waarin de seizoengecorrigeerde werkloosheid drie perioden achtereen onveranderd bleef op de 314 duizend personen. Dit blijkt uit de nieuwste cijfers van het CBS.
 
Afname werkloosheid minder sterk
De voor seizoen gecorrigeerde werkloosheid kwam in de periode januari-maart 2008 uit op 310 duizend personen, 4 duizend lager dan een maand eerder. Vanwege het steekproefkarakter van de cijfers is het overigens beter om de ontwikkeling over een langere periode te bekijken. In het afgelopen halfjaar nam de werkloosheid af met gemiddeld ongeveer 4 duizend per maand. Als we verder terugkijken in de tijd, dan blijkt het tempo van de daling inmiddels te zijn teruggelopen. In de eerste helft van 2007 nam de werkloosheid namelijk nog af met gemiddeld ongeveer 7 duizend per maand. 
 
In drie jaar tijd 180 duizend werklozen minder
De werkloosheid kwam in de periode januari-maart 2008 uit op 336 duizend personen. Dit is 180 duizend lager dan drie jaar geleden, toen de werkloosheid, sinds 2001, op z’n hoogst was met 516 duizend personen. In de afgelopen twaalf maanden daalde de werkloosheid met 65 duizend personen.  Overigens is het aantal werklozen in de periode januari-maart 2008 nog wel hoger dan in dezelfde periode in 2001 toen er 277 duizend werklozen waren.
 
Minder jongeren werkloos
Het CBS kwam vorige week ook met cijfers over jeugdwerkloosheid. In 2007 was 9 procent van de niet-schoolgaande jongeren van 15 tot 23 jaar werkloos. Dat is flink minder dan in 2005 toen 15 procent van de jongeren werkloos was. De kans om een baan te vinden is met een startkwalificatie twee keer zo groot als zonder.
 
Meer cijfers over werkloosheid en jeugdwerkloosheid vindt u op de website van het CBS.
 
Méér arbeidsmarktcijfers
Ga naar de rubriek Arbeidsmarkt voor de laatste trendcijfers over onder meer werkloosheid, uitzenduren, banen en vacatures naar bedrijfstak, consumentenvertrouwen, producentenvertrouwen, inflatie en arbeidsongeschiktheid.
 
»Klik hier voor meer berichten over werkloosheid»

Verschillen in werkloosheidscijfers tussen CBS en CWI

 

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer