Combinatie baan/zelfstandige steeds populairder

0

Ongeveer 600.000 mensen in Nederlanders hadden vorig jaar twee banen of een baan gecombineerd met werken als zelfstandige. Dit betekent dat 7% van de werkzame beroepsbevolking een ‘dubbele baan’ heeft. Vooral de combinatie werknemer/zelfstandige wint aan populariteit.

Dat blijkt uit onderzoek van het CBS op grond van nieuwe cijfers.

De landelijke hoeveelheid mensen met twee banen is eigenlijk al jaren vrij stabiel. Verder terugkijkend zijn de verschillen wel iets groter. Zo betrof het in 2006 nog minder dan 500.000 personen.

Persoonlijke ontwikkeling

Vooral de groep werknemer/zelfstandige is de laatste tien jaar naar verhouding harder gegroeid. De motivatie voor een ‘dubbele baan’ is verschillend. Wie in beide banen werknemer is, heeft vaker een tweede baan nodig om rond te kunnen komen. Wie zowel werknemer als zelfstandige is, combineert dit vooral omwille van persoonlijke ontwikkeling en afwisseling in werkzaamheden en contracten. Voor hen geldt de noodzaak om financieel rond veel minder.

Vrouwen, jongeren en hoger opgeleiden

Het gaat overigens vaker om vrouwen, jongeren (15-25 jaar) en hoger opgeleiden die meer dan één baan hebben. Hoogopgeleiden combineren vaker een baan in loondienst met zelfstandig ondernemerschap.

Cultuur, onderwijs, zorg en horeca

Het fenomeen dubbele baan of combinatie werknemer/zelfstandige komt het meest voor in de cultuur-, sport- en recreatiesector en het onderwijs. Ook in de zakelijke dienstverlening, gezondheids- en welzijnszorg en horeca komen ‘dubbele banen’ relatief vaker voor.
In de bouw, industie en de financiële dienstverlening komt dit echter veel minder voor.

Zelfstandigen maken meer uren

Personen die twee werknemersbanen combineerden werkten in 2016 gemiddeld 29 uur per week. Dat is iets minder dan werknemers met één baan, die gemiddeld 30 uur per week werkten. Degenen die een baan in loondienst combineerden met werken als zelfstandige waren wekelijks gemiddeld 38 uur aan de slag. Dit is dus fors meer uren dan werknemers, maar ongeveer evenveel als andere zelfstandigen.

Bron: CBS/ANP

Lees ook:

 

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer