Hoopgeleiden positiever over flexwerk

0

De helft van de HBO- en universitairgeschoolden in Nederland vindt de toename in het aantal flexwerkers een zzp’ers goed voor de werkgelegenheid. Hiermee is deze groep positiever over flexibilisering dan mensen met een MBO-opleiding of een VMBO-opleiding.

Dat blijkt uit landelijk onderzoek van HR-bureau Tentoo onder meer dan duizend respondenten.

“Flexibele arbeidscontracten worden steeds gangbaarder”, vertelt Paul den Ronden, algemeen directeur bij Tentoo. “Hoewel sommigen sceptisch zijn over deze ontwikkeling, zien ook veel mensen er heil in.” Den Ronden wijst op een recent rapport van Eurostat blijkt dat maar liefst een vijfde van de Nederlandse werknemers flexwerkt.

Jongeren positiever dan ouderen

Uit het onderzoek van Tentoo blijkt dat er niet alleen verschillen zijn tussen hoog- en laagopgeleiden, maar ook tussen jongeren en ouderen. Zo vindt de helft van de Nederlanders jongeren tussen 18 en 29 jaar flexibele arbeidscontracten goed voor het bedrijfsleven. Van de groep respondenten tussen de 30 en 44 jaar ligt het percentage dat het eens is met deze stelling op 42%. Onder de 45- en 59-jarigen ligt dit percentage op 37% en onder de zestigplussers ligt het op 43%.

Nieuwe vormen van flex

Volgens Den Ronden is het verschil tussen de leeftijdsgroepen te wijten aan het feit dat jongeren zich over het algemeen makkelijker aanpassen aan nieuwe situaties dan mensen die midden in hun carrière zitten. “De jonge generatie begrijpt wel dat het levenslang werken voor één werkgever verleden tijd is. Oude manieren van werken maken plaats voor nieuwe, meer flexibele manieren. Opvallend is dat juist de 60-plussers dit beter lijken te begrijpen dan de dertigers en veertigers.”

Meer payrollende freelancers

Tentoo zag in het eerste kwartaal van 2017 een stijging in het aantal payrollende freelancers van 10% in vergelijking met hetzelfde kwartaal vorig jaar; een bevestiging van de trend. Den Ronden: “Wij wijden de toename in het aantal payrollers aan de onduidelijkheid die de Wet DBA met zich meebrengt. Opdrachtgevers kiezen vaker voor payrolling om administratieve rompslomp en gedoe met de Belastingdienst te voorkomen.”

Bron: Tentoo

Lees ook: Tentoo telt meer payrollende freelancers in 2016

Optimaal profiteren van de groeiende vraag naar flexkrachten? Kom naar het Flex Event 2017 op 27 juni 2017 op de Golfbaan in Spaarnwoude.. Met alle ontwikkelingen op de huidige arbeidsmarkt is het meer dan ooit belangrijk om een sterke propositie te hebben om succesvol te blijven in deze turbulente markt. Op dit vernieuwde Flex Event 2017 leer jij hoe je zelf de uitdagingen in de flexmarkt omzet in kansen en hoe je jouw positie in de markt versterkt. Meer informatie?

 

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer