Dalende trend loonafspraken zet door

0

Nieuwe loonafspraken die zijn gemaakt in januari 2024 vallen lager uit dan in december 2023. Dat is opnieuw in lijn met de langzaam dalende trend die na afgelopen zomer is ingezet.

Dat meldt werkgeversvereniging AWVN in haar cao-maandbericht over januari.

De loonafspraken zijn nog steeds wel veel hoger dan in de afgelopen veertig jaar. De gemiddelde loonafspraak over januari 2024 is 5,9 procent De gemiddelde loonafspraak over het kalenderjaar 2023 was 7,3 procent

AWVN houdt nog wel rekening met enige fluctuaties in de dalende trend. Er is nog een aantal cao’s dat voor het laatst vernieuwd is in de periode vóórdat de inflatie extreem opliep. Als die akkoorden alsnog tot stand komen, kunnen die het maandgemiddelde incidenteel opdrijven.

Loonruimte wordt kleiner

Sinds begin 2021 liepen de loonafspraken op door de hoge inflatie in combinatie met stijging van de minimumlonen. Afgelopen zomer boog de trend om in een licht dalende lijn. Het niveau van de loonafspraken bleef de afgelopen maanden, ondanks die dalende trend, historisch hoog.

Zorgelijke economische vooruitzichten en een groeiend aantal reorganisaties en faillissementen maken volgens AWVN duidelijk dat de loonruimte in het bedrijfsleven kleiner wordt. De hoogte van de loonafspraken wordt de komende tijd bepaald door ontwikkelingen als verslechterd economisch nieuws, dalende industriële productie, stijging van het aantal faillissementen, maar ook door lagere inflatie en iets afnemende krapte op de arbeidsmarkt.

Het onderliggende patroon in de onderhandelingen volgt een normaal patroon: na gunstige economische berichten volgen, met een vertraging van een jaar of meer, stijgende loonafspraken. Na slechte economische berichten volgen, eveneens vertraagd, lagere afspraken.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer