Een baan voor 125.000 Wajongers ‘onrealistisch’

0

De 125.000 reguliere arbeidsplaatsen voor jonggehandicapten, die de nieuwe Participatiewet moet opleveren, zijn onrealistisch. Dat blijkt uit het rapport ‘War for Wajong’ van Intelligence Group.

In het sociaal akkoord is afgesproken dat er 125.000 banen voor mensen met een arbeidsbeperking beschikbaar moeten komen. Maar het onderzoek- en adviesbureau Intelligence Group  becijferde dat maximaal 64.000 Wajongers geschikt en bereid zijn om te werken.

Talentvolle Wajongers werven
Werkgevers werken momenteel aan meerdere wervingsstrategieën voor om de meest talentvolle Wajongers te werven. Het gaat dan om de Wajongers die al werkzaam zijn bij reguliere werkgevers (type 1), die last hebben van een (lichte) autistische beperking (type 2) of werkzaam zijn op sociale werkplaatsen (type 3).

War for Wajong
Voor de in totaal 100.000 Wajongers met een zware verstandelijke handicap (type 4) of met zware psychische ziektebeelden (type 5), is het volgens Intelligence Group niet mogelijk om bij een reguliere werkgever aan de slag te gaan. ‘Het lijkt erop dat de participatiewet een numerieke exercitie is over de doelgroep, zonder dat er daadwerkelijk gesproken is met de doelgroep” aldus Geert-Jan Waasdorp, directeur Intelligence Group.

Boete voor lief nemen
Werkgevers zullen zich volgens het rapport massaal storten op de talentvolle Wajongers. Anderen zullen de boete, die het niet aannemen van de Wajongers eventueel zou opleveren, voor lief nemen. Ook bestaat er het risico dat personeel dat als regulier te boek staat, wordt getypeerd als arbeidsgehandicapt.


Lees ook: Participatiewet biedt kansen flexbranche

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer