Explosieve groei vacatures in de energietransitie

0

Het aantal vacatures bij bedrijven die zich richten op de energietransitie is voor het tweede jaar op rij bijna verdubbeld. Er is vooral vraag naar data-gerelateerde skills.

Dit blijkt uit analyses van Intelligence Group.

In het tweede kwartaal van 2022 waren er 8.407 vacatures van bedrijven die zich bezighouden met de energietransitie. Dit is 89% meer dan een jaar daarvoor en 263% meer dan in het tweede kwartaal in 2020. De daadwerkelijke vraag naar werknemers die zich bezighouden met de energietransitie is nog veel groter maar wordt ingevuld door generieke spelers op de arbeidsmarkt zoals detacheerders, en bemiddelaars. Daarmee is de vraag naar werknemers die zich bezighouden met de energietransitie geëxplodeerd en het is de verwachting dat deze groei de komende jaren zal blijven aanhouden gezien de aandacht voor klimaatdoelen én de energiecrisis. Die groeiende vraag zal voor extra krapte en schaarste gaan zorgen in andere sectoren zoals bouw, productie, installatie, logistiek maar ook bij (gemeentelijke en provinciale) overheden.

Gevraagde skills

De meest gevraagde functies met betrekking tot de energietransitie zijn overwegend technisch van aard, waarbij de skills for the future een sterk data- en IT-component hebben, te weten software- en/of systeem engineering, databases (SQL) en data-analyse (Python). Dit mede het gevolg van voorbereidende activiteiten voor de transitie, maar ook het slimmer inrichten van de bestaande capaciteit onder andere in het energienetwerk.
Bij soft skills ligt de nadruk nu meer op communicatie, zelfmotivatie, werken in groepsverband, doelgericht en coördineren. Kijkend naar de benodigde skills kunnen alternatieve doelgroepen en talentpools worden ontsloten, evenals het marktconform aanpassen van het curriculum van opleiders. In 17% van de vacatures wordt de beheersing van de Engelse taal gevraagd (in 2% de Duitse taal). Ten opzichte van 2018 is dat met 3% toegenomen, maar ligt de focus toch vooral op de binnenlandse Nederlandse markt. Hier ligt wel een grote kans omdat enerzijds er ook arbeidspotentieel uit het buitenland kan worden gehaald en anderzijds omdat de energietransitie ook een Europese uitdaging is. Samenwerken is daarin een sleutel voor succes.

Top-10 meest gevraagde functies in energietransitie:

  1. Projectleider
  2. Technisch consultant
  3. Beleidsmedewerker milieuzaken
  4. Elektromonteur
  5. Bedrijfsadviseur
  6. Projectleider weg- en waterbouw
  7. Innovatieconsultant
  8. Trainee
  9. Communicatiedeskundige
  10. Omgevingsmanager

 

Lees ook: ING: belangrijke rol uitzendbranche bij vraag naar klimaatbanen

Volg Flexmarkt op LinkedIn:

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer