Freelancers IT en finance beleven gouden tijden

1

In het laatste kwartaal van dit jaar zal de vraag naar tijdelijk, hoogwaardig en specialistisch werk weer fors toenemen. Vooral freelancers in de IT en finance beleven gouden tijden.

Dat stelt Freelance.nl op basis van de FreelanceMarktIndex (FMI) kwartaal 4, 2018.

Groei tijdelijke arbeidsmarkt

Volgens Freelance.nl verwachten zowel opdrachtgevers als freelancers een forse groei in opdrachten. De FreelanceMarktIndex (FMI) komt voor het vierde kwartaal van 2018 uit op een score van 122. Dat wil zeggen dat voor de komende drie maanden een groei in volume van tijdelijk werk van 22% wordt verwacht. Het type opdrachten die het meest voorkomen op de Freelance.nl-site zijn ict (52%) en management en organisatie (37%).
Vooral de overheid doet een groot beroep op freelance IT’ers; de Politie, ministeries en de Belastingdienst kampen met ict-uitdagingen waarvan kennis en expertise van buiten wordt gezocht. Ook banken hebben door hun digitale transformatie grote behoefte aan ICT-specialisten. Voor nieuwe vakgebieden als big data en blockchain schakelen zij steeds meer freelancende experts in. Volgens Hanno Roubos, onderzoeker bij Freelance.nl, vindt er bijvoorbeeld grootschalige inhuur van finance professionals plaats voor het wegwerken van tienduizenden renteswap dossiers bij banken. Daar zouden honderden ingehuurde krachten vaak op een uurtarief van meer dan EUR 100 zitten.

Flexibele schil

Hoewel bij de huidige aantrekkende economie het aantal vaste banen relatief sneller groeit dan flexwerk (CBS), concludeert Freelance.nl op basis van de FMI dat er zowel conjunctureel als structureel groei op de tijdelijke arbeidsmarkt te verwachten valt. Schaarste aan goed personeel is momenteel een van de meest relevante criteria om freelancers in te huren. Maar daarnaast zoudent bedrijven zich structureel meer en meer richten op flexibiliteit en partnerships op projectbasis. Dit sluit goed aan bij de trend op de arbeidsmarkt waarbij naast een belangrijke vaste kern, flexibiliteit en maatwerk steeds belangrijkere componenten worden.

Redenen inhuur freelancers

De belangrijkste redenen om een freelancer in te schakelen in plaats van een werknemer in dienst te nemen zijn: flexibiliteit, capaciteit en ervaring. Kwaliteit en kosten blijken een minder belangrijke rol te spelen. Schaarste aan goed personeel is dus een van de belangrijkste redenen om freelancers in te huren.

Overstap naar freelancen

Niet alleen de vraagzijde van de arbeidsmarkt voor freelancers groeit, ook het aanbod freelancers groeit. De gouden tijden zijn ook werknemers in loondienst niet onopgemerkt gebleven, zo stelt Freelance.nl. In de huidige krappe markt is het risico om zonder werk te komen klein. Freelancers hebben het werk momenteel voor het uitkiezen en kunnen hoge tarieven vragen. En dus stappen kiezen steeds meer werknemers voor het zzp-bestaan.

Rol intermediairs

Interessant om te weten voor intermediairs is dat ruim de helft van de opdrachtgevers (52%) aangeeft moeite te hebben op geschikte freelancers te vinden. Slechts 20% van de opdrachtgevers zegt ‘makkelijk’ geschikte freelancers te vinden.
Freelancers gaan graag in zee met intermediairs die eerlijk zijn en thuis zijn in hun markt. Volgens de zzp’ers zijn de belangrijkste belangrijkste eigenschappen van een intermediair namelijk: transparantie, betrouwbaarheid, integriteit, kennis van het werkveld en communicatieve vaardigheden.

Bron: Freelance.nl

Lees ook:

 

Over Auteur

1 reactie

  1. Ook in België zit de freelance markt voor IT en finance profielen in de lift. De belangrijkste reden is dat er al jaren een enorm tekort aan IT’ers en financiële medewerkers zijn. Een voordeel voor de freelancers is dat het meestal om fulltime projecten gaat die 3 maanden of langer lopen. Tarieven van 100 euro per uur komen in België voor meer uitvoerende freelance jobs bijna niet voor. Projectleiders en hogere IT-functies krijgen wel dit bedrag. Misschien is het een goed idee om Belgische freelancers te motiveren om hun actieterrein ook naar Nederland te verleggen.

    Voor de mensen die als ZZP’er willen beginnen. Staar je niet blind op de 100 euro per uur. Hier tegenover staat geen vast contract, geen 13de maand en geen vakantiegeld. Wie als freelancer werkt met contracten van 3 maanden, kan elke 3 maand zijn job verliezen.

Reageer