Gediplomeerde schoolverlaters toch moeite met baan vinden

0

Ook schoolverlaters met een diploma vinden moeilijker werk, nu het economisch tegenzit. De werkloosheid onder deze groep is vorig jaar opgelopen tot 6,4 procent, tegen 4,5 procent in 2008. Dat blijkt uit het jaarlijks onderzoek van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van de Universiteit Maastricht, dat woensdag is gepubliceerd.

Vooral jongeren die economie hebben gestudeerd op mbo- of hbo-niveau, vinden moeilijk een passende baan. In de gezondheidszorg is het op elk niveau – mbo, hbo en universitair – het gemakkelijkst een baan te vinden die bij de opleiding past.

De werkloosheid onder schoolverlaters van de voltijds opleiding aan het mbo verdubbelde van 5 tot 10 procent. Van de jongeren die deze opleiding op het laagste niveau (1) afrondden, was eind vorig jaar zelfs 30 procent werkloos. Voor de arbeidsmarkt geldt dat niet als een officieel diploma.

Onder schoolverlaters met een diploma mbo-bbl (het leer-en-werktraject) steeg de werkloosheid van 1 naar 3 procent. Zij vinden makkelijker een baan dan afgestudeerden van hbo of universiteit, van wie respectievelijk 6 en 5 procent nog geen baan had gevonden.

Het ROA heeft voor het onderzoek jongeren ondervraagd die in het schooljaar 2007/2008 hun diploma behaalden. Het onderzoek beslaat de volle breedte van het onderwijs, van vmbo tot universitair. Het is de eerste groep schoolverlaters die is onderzocht sinds het uitbreken van de economische crisis.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer