Groei werkgelegenheid vooral dankzij uitzendkrachten

0

De stijging van de werkgelegenheid is grotendeels te danken aan de uitzendbranche. Sinds 2014 is ruim de helft van de nieuwe werkenden via een uitzendbureau aan de slag gegaan.

Dat schrijft de Rabobank* in een economisch commentaar, dat (deels) is gebaseerd op cijfers van het CBS.

Onlangs bleek uit cijfers van het CBS dat het aantal uitzenduren in het derde kwartaal van dit jaar met 0,4% is gestegen.
Dat door de economische groei sinds 2014 het aantal uitzenduren ook groeit, ligt volgens Rabobank overigens in de lijn van de verwachting. Bij een aantrekkende conjunctuur nemen bedrijven meestal eerst flexkrachten aan.

Industrie, bouw en vervoer en opslag

De groei van het aantal uitzendkrachten verschilt wel behoorlijk per sector. Vanaf het moment van economische groei begin 2014 tot en met het derde kwartaal van 2017 is vooral het aantal uitzendkrachten in de industrie, handel en vervoer en opslag sterk gegroeid.
Van alle sectoren werken de meeste uitzendkrachten in de industrie. Ongeveer een kwart van alle werkenden in de industrie zijn uitzendkrachten. Als je de werkgelegenheid in de industrie in de afgelopen drie jaar bekijkt zonder de uitzendkrachten mee te rekenen, lijkt de groei beperkt. Maar inclusief de uitzendkrachten is de groei fors, namelijk 54.000 extra werkzame personen. Dit geldt ook voor de werkgelegenheidsgroei in de sectoren bouwnijverheid en vervoer en opslag. Ook daar is de groei vooral te danken aan uitzendkrachten.

Bron: Rabobank

*Volgens Wim Davidse, hoofdredacteur Flexmarkt en oprichter van Dzjeng is ongeveer 16% van de totale werkgelegenheidsgroei (of 20% van de extra werknemers) een gevolg van meer uitzendkrachten. Davidse baseert zich daarbij ook op cijfers van het CBS.
In een toelichting stelt de Rabobank dat zij in de gehanteerde data ook payrollers meenemen. In ieder geval alle werknemers die via de uitzendbranche aan de slag gaan en dat zijn inderdaad niet alleen maar uitzendkrachten. Daar kunnen ook gedetacheerden onder vallen, mits zij ibij een ‘echt’ detacheringsbureau op de loonlijst staan.

Lees ook: CBS: uitzendbranche verder gegroeid in derde kwartaal

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer