Minder optimisme over groei werkgelegenheid

0

Nederlandse werkgevers verwachten dat de groei van de werkgelegenheid in het eerste kwartaal van 2018 +4% zal zijn. Daarmee is de werkgelegenheidsverwachting iets lager dan voorheen. Dit komt vooral door de krappere arbeidsmarkt.

Dit blijkt uit het ManpowerGroup Employment Outlook Survey (MEOS Q1), uitgevoerd onder 59.000 werkgevers waarvan 750 in Nederland.

Krappere arbeidsmarkt

Werkgevers zijn dus iets minder optimistisch dan afgelopen jaar. Maar volgens José Brenninkmeijer, algemeen directeur van ManpowerGroup, wijzen deze cijfers echter niet op economisch mindere tijden. “Ondanks een kleine afname van de groeiverwachting is het sentiment nog altijd positief. Toch is dit de grootste daling van de werkgelegenheidsverwachting in bijna drie jaar. De toenemende voorzichtigheid wordt voor een deel verklaard door een krappere arbeidsmarkt en de bijbehorende problemen die werkgevers ervaren bij het vinden van het juiste personeel, veroorzaakt door de huidige economische groei. Deze krapte leidt tot stijging van de lonen, en is voor werkgevers aanleiding om te focussen op arbeidsproductiviteit. Dit alles leidt uiteindelijk tot een lagere werkgelegenheidsverwachting onder werkgevers.”

Financiële sector

Opvallend is dat voor het derde kwartaal op rij de werkgelegenheidsverwachting voor de financiële sector is afgenomen van +16% in Q3 2017 tot +2%. Brenninkmeijer  ziet hierin reen bewijs van de groeiende onzekerheid onder werkgevers in de financiële sector. “In geen van de andere sectoren is de afname zo sterk als in de financiële sector. De krappere arbeidsmarkt lijkt een groot aandeel hierin te hebben. Ook zorgen de Brexit en de effecten op de sector voor veel onzekerheid in de markt, wat zeker van invloed kan zijn op de werkgelegenheidsverwachting van de werkgevers”. Toch blijft de financiële sector, zoals de meeste andere sectoren een positief sentiment houden in het eerste kwartaal van 2018.

Economische groei

Van de negen sectoren in Nederland, verwachten er acht het komende kwartaal meer werknemers aan te nemen. De sterkste groei komt met +13% voor rekening van werkgevers in de mijnbouw en energiesector. “De Nederlandse economie draait op volle toeren, waardoor de vraag naar grondstoffen en andere (nuts)voorzieningen stijgt”, zegt José Brenninkmeijer. “ Ook zijn er factoren die van invloed kunnen zijn op toekomstige groei. De krappere arbeidsmarkt en de Brexit zijn allebei gevaren voor de toekomst.”
De enige sector met een negatieve werkgelegenheidsverwachting is de landbouw-, vis- en bosbouwsector (-2%).

Bekijk de ManpowerGroup Employment Outlook Survey Netherlands Q1 2018 online.

Bron: ManpowerGroup

Lees ook: Werkgevers blijven positief over werkgelegenheid

 

 

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer