Meest gevraagde beroepen in 2023

0

Personeelsschaarste, inflatie, verduurzaming en de instroom van vluchtelingen bepalen mede welke beroepen het meeste kansrijk voor werkzoekenden zijn dit jaar. Enkele opvallende populaire beroepen zijn verzuimadviseur, docenten N2T, cloud engineers en inkoopadviseurs.

Dat blijkt uit de lijst met meest kansrijke beroepen in 2023 van Randstad.

Door de vergrijzing zal er volgens het uitzendconcern nog decennia lang een tekort zijn aan personeel. Tegelijkertijd is er al jarenlang een tekort aan instroom vanuit diverse opleidingen ten opzichte van de marktvraag.

Energietransitie, bouw

En de maatschappelijke uitdagingen waar Nederland voor staat stuwen de vraag naar personeel in verschillende sectoren naar meer. Zo is er veel vraag naar mensen die bijdragen aan de energietransitie, zoals monteurs van zonnepanelen en duurzaamheidsadviseurs. Ook wordt er druk gezocht naar projectleiders in de woningbouw.

HR- en verzuimadviseurs

De krapte op de arbeidsmarkt leidt ook tot een vraag naar verzuimadviseurs, zo ziet Randstad. Organisaties zetten volgens het uitzendconcern massaal in op retentie en verzuimbeleid van personeel met als gevolg een grotere vraag naar HR- en verzuimadviseurs. Als gevolg van de personeelskrapte neemt de werkdruk op het huidige personeel toe, nog een reden waarom bedrijven op zoek zijn naar HR- en verzuimadviseurs. Dat laatste beroep staat voor het eerst op de lijst van Randstad.

Inflatie en instroom vluchtelingen

Volgens Randstad hebben de sterk gestegen prijzen ook effect op de arbeidsmarkt. Omdat bedrijven proberen zoveel mogelijk op de kosten te letten, neem de vraag naar inkoopadviseurs toe. Tegelijkertijd ziet Randstad in het sociaal domein meer vraag naar schuldhulpverleners die burgers helpen die met financiële problemen te maken hebben.
En de instroom van vluchtelingen (onder andere uit Oekraïne) heeft bijgedragen aan de gestegen vraag naar docenten N2T (Nederlands 2e taal), waar de arbeidsmarktspanning in een jaar tijd bijna verdubbelde

ICT

Binnen de ICT blijft de vraag groot naar cloud engineers om de transformatie naar clouddiensten uit te voeren. En door het vaker werken op afstand geldt dat ook ICT-support medewerkers.

Flexibiliteit belangrijk

Flexibiliteit bij arbeidsomstandigheden blijft belangrijk voor werknemers ondanks de zorgen over de economie, zo meldt Randstad daarnaast op basis van een groot onderzoek, uitgevoerd onder 35.000 werknemers in Europa, Azië en Noord- en Zuid-Amerika. Volgens dat onderzoek wil 61% van de werknemers geen baan te accepteren als ze denken dat het werk een negatieve impact heeft op de werk-privébalans. Wel maakt 52% zich zorgen  over de gevolgen van de economische onzekerheid voor hun baanveiligheid. Ruim een derde (37%) is bezorgd hun baan te verliezen.
Maar werknemers blijven tegelijkertijd waarde hechten aan de ontwikkelingen uit de coronapandemie, zoals meer flexibel en thuis werken en meer aandacht voor balans tussen werk en privé. Een derde zegt zelfs liever werkloos te zijn dan ontevreden te zijn in een baan en 42% geeft aan dat ze zouden stoppen met hun werk als de werkgever geen gehoor zou geven aan verzoeken voor betere arbeidsomstandigheden.

Tweede baan of meer uren

Volgens het onderzoek zorgt de sterk gestegen inflatie ervoor dat werknemers kijken naar extra bronnen van inkomsten. Zo heeft een kwart besloten om te zoeken naar een tweede baan en iets minder dan een kwart wil meer uren gaan werken in de huidige functie. Een vijfde overweegt ontslag te nemen om zo een beter betaalde baan te zoeken.

Bronnen: Randstad/ANP


Lees ook
: Recruitment op een kandidatenmarkt, hoe doe je dat?

 

Flexmarkt digimagazine Opleidingen

Op de krappe arbeidsmarkt is opleiden dé grote uitdaging. Maar (om)scholing van kandidaten en medewerkers mag dan onmisbaar worden, het is heel iets anders dan werkgeven, recruiten of bemiddelen. Hoe doe je dat als flexbedrijf? Dit Flexmarkt digimagazine met als thema Opleidingen biedt lessen uit de praktijk.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer