Onzekerheid troef op de Europese arbeidsmarkt, ook in Nederland

0

“In een groot deel van Europa zien we een gebrek aan vertrouwen in de huidige economie. Dit wijkt duidelijk af van het optimisme dat we begin 2022 zagen. Deze onzekerheid leidt tot een focus op kostenbesparingen en een optimalisatie van het personeelsbestand.”

Dat concludeert Sam Smith, EMEA-president bij Magnit, op basis van het Europese Labour Market Report 2023 dat Magnit heeft gepresenteerd.

De analyse van Magnit brengt vier belangrijke trends aan het licht die de hele Europese markt bepalen en die leiden tot de huidige voorzichtige aanpak van veel bedrijven:

  1. Ondanks waarschuwingssignalen blijft de werkloosheid laag; In heel Europa ligt de werkgelegenheid dichtbij het hoogste niveau ooit, terwijl de werkloosheid in de EU rond de 6% ligt, het laagste niveau sinds jaren. Het Verenigd Koninkrijk, Zweden, Duitsland en Polen zitten allemaal op of dichtbij hun laagste werkloosheidscijfers ooit. Signalen uit de Benelux duiden er mogelijk op dat deze trend aan het keren is. In België is de werkloosheid sinds februari 2022 met 11% gestegen en in Nederland sinds april met 16%.
  2. De verwachte recessie heeft een grote invloed op het werven van personeel. Hoewel in verschillende landen specifieke omstandigheden een rol spelen, kampen alle markten met hoge rentetarieven, prijsinflatie en beperkingen in de toeleveringsketen. Dit heeft invloed op het werven van personeel en leidt ertoe dat veel bedrijven de tarieven opnieuw tegen het licht houden, de secundaire arbeidsvoorwaarden uitbreiden en meer aandacht besteden aan het behouden van werknemers. Bovendien blijft de inzet van tijdelijke arbeidskrachten een veel gekozen strategie om de flexibiliteit onder deze omstandigheden te vergroten.
  3. Organisaties geven prioriteit aan het verminderen van kosten en uitgaven. Of het nu gaat om het inhuren van personeel, aanvullende investeringen in marktinformatie en -data, of de tijdelijke inzet van medewerkers uit het buitenland, bedrijven onderzoeken nieuwe manieren om het beheer van en de uitgaven aan tijdelijk personeel in Europa te optimaliseren. Bovendien is er als onderdeel van deze kostenbesparende initiatieven een sterke neiging om te investeren in goedkopere landen in Europa, zoals Polen en andere landen in Centraal- en Oost-Europa – gefaciliteerd door een Employer of Record (EOR)-oplossing.
  4. Vacatures verdwijnen in sommige markten. Het aantal vacatures is de afgelopen jaren flink gestegen, maar gegevens over de laatste twee kwartalen laten zien dat de groei in sommige landen afvlakt, onder meer in het Verenigd Koninkrijk. Ook in Nederland is deze trend zichtbaar, vooral de afgelopen twee jaar.

Smith: “Bedrijven en organisaties kunnen ervan uitgaan dat de situatie in de markt onrustig blijft en dat de economische neergang in een groot deel van Europa de komende zes maanden gewoon doorzet. Bedrijven moeten een strategische, datagestuurde aanpak hanteren bij het herinrichten van hun personeelsbestand en het benutten van tijdelijke medewerkers om flexibeler te kunnen zijn en zo uitdagingen aan te pakken en kansen te grijpen.”

Brainnet onderdeel Magnit

Magnit, de internationale toonaangevende aanbieder van oplossingen voor het managen van de flexibele schil. Magnit is de nieuwe naam van het Amerikaanse PRO Unlimited, dat in 2021 de Nederlandse MSP-dienstverlener Brainnet overnam.

 

Lees ook: Bedrijven somber, maar willen wel meer personeel in 2023

Volg Flexmarkt op LinkedIn:

Over Auteur

Reageer