Orion Engineering op weg naar nog meer omzetgroei

0

Orion Engineering realiseerde in 2022 een omzetgroei van circa 30%. Het bedrijf, dat hooggeschoold technisch personeel levert aan (multinationals in) de hightech, neemt bewust gas terug om de organisatie aan te passen en een verdubbeling in 2026 mogelijk te maken.

Directeur René Louwers is sceptisch over de recessie die alom verwacht wordt. “Zeker, je hoort het overal. Maar historisch gezien is het zo dat elke keer als er een economische neergang werd voorspeld, het anders liep dan gedacht. Ik sta niet alleen in mijn optimisme. Ik spreek veel ondernemers en klanten, ook ceo’s van grote bedrijven. Ik zie wel voorzichtigheid, maar ik heb niemand overtuigd horen zijn van een aankomende recessie. We zullen zien. De markt laat zich lastig voorspellen.”

Van grote teams naar cellen

Orion bereikte al in de eerste helft van dit jaar de omzetgroei die het bedrijf over een jaar genomen aankan, vertelt Louwers. “Daarom hebben we gas teruggenomen en de blik op de eigen organisatie gericht. We zijn vanaf de vroege lente aan de slag gegaan om onze organisatie klaar te maken voor nieuwe groei. We willen meer uit onze schaarse business managers halen. Eén stap die we hiertoe gezet hebben, is het verkleinen van de teams van tien tot twintig naar drie tot zes medewerkers.”

Deze zogenoemde ‘cellen’ worden geleid door jonge mensen die tot voor kort hetzelfde werk deden als de mensen voor wie ze nu verantwoordelijk zijn. “In de grotere teams waarmee we eerder werkten, kwamen leidinggevenden nauwelijks toe aan coaching. Nu is dat een van hun belangrijkste taken. Een andere grote verandering zit in de verantwoordelijkheid voor de omzet. Voorheen werden zij afgerekend als individu, nu is de hele cel gezamenlijk verantwoordelijk. Dit kweekt teamspirit.”
Het hoger management binnen Orion volgt aandachtig hoe de groepjes zich ontwikkelen. “Als er in een cel iemand opstaat met leiderschapskwaliteiten, dan geeft dat ons de mogelijkheid om een nieuwe cel te starten, met hem of haar als eindverantwoordelijke. Dit is een belangrijk onderdeel van onze groeistrategie.”

Omzetgroei

De omzetgroei van Orion Engineering komt in 2022 op zo’n 30% uit, bericht Louwers. “En over 2023 maak ik me voor ons bedrijf geen zorgen. Ik verwacht dat we met 20% groeien. Zo zetten we stappen in de richting van onze ambitie, namelijk om in 2026 verdubbeld te zijn ten opzichte van nu. Met onze organisatorische aanpassingen van dit jaar hebben we daar de eerste voorbereidingen voor getroffen.”

Inzetten op jong talent

Orion Engineering volgt een tweeledige strategie om het tekort aan business managers op te vangen. “Wij nemen veel jong talent aan”, vertelt René Louwers. “Jonge mensen zetten wij op posities met veel verantwoordelijkheid, die ze nog net niet aankunnen. Vervolgens kijken we hoe ver ze in deze functie komen. Hiermee maken we onszelf minder afhankelijk van ervaring en zo wordt de business schaalbaar.”
Daarnaast is het bedrijf zeer actief in de werving, aldus Louwers. “We zijn zichtbaar en zoeken contact via allerlei kanalen. Daarnaast onderhouden we intensieve banden met hbo-instellingen, om zo te proberen instroom te krijgen. Niet zo veel studenten denken in hun laatste jaar aan een carrière in onze branche. Het lukt ons om toch genoeg kandidaten te vinden door véél te bellen. Daar gaan we vaak tot in de avonduren mee door.”

 

Orion Engineering behaalde in 2021 een omzet van € 31 miljoen (+19%). In 2022 bedraagt de omzetgroei circa 30%, waarmee het bedrijf wederom goed zal scoren in de Flexmarkt Omzetranglijst Top-100 (die later dit jaar verschijnt).

Dit is een bewerkte versie van het artikel, geschreven door Guido de Kanter, dat is gepubliceerd in de december-editie 2022 van Flexmarkt. Flexmarkt magazine is ook digitaal beschikbaar voor abonnees van Flexmarkt pro.

 

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer