Een klein percentage, 11 procent, van Nederlandse werknemers is actief opzoek naar een baan. Hiermee behoren Nederlanders tot de meest loyale werknemers van Europa. België staat bovenaan, gevolgd door Oostenrijk, Nederland en Frankrijk.
Dit blijkt uit internationaal onderzoek van HR-dienstverlener SD Worx.
Nederlanders blijven trouw, staan passief open voor verandering
Hoewel slechts een kleine groep actief opzoek is naar ander werk, geeft 22 procent van de Nederlandse werknemers aan passief open te staan voor een nieuwe baan. Dit betekent dat in totaal een derde van de werkende Nederlanders overweegt van werkgever te wisselen. Aan de andere kant van het spectrum staat Servië, waar meer dan de helft (51%) van de werknemers een verandering van werkgever overweegt. Ook in Polen (48%) en Ierland (46%) is de bereidheid om van baan te wisselen hoog.
Lees ook: Laat jouw organisatie ook kansen liggen voor oplossen personeelstekort?
Weinig interesse in interne functies
Ondanks de hoge loyaliteit, geeft 66 procent van de Nederlandse werknemers aan niet van plan te zijn om van werkgever te veranderen. Daarnaast blijkt dat bijna drie op de vier werknemers geen interesse heeft in een andere functie binnen hetzelfde bedrijf. Volgens Mark Bloem, directeur van SD Worx Nederland, toont dit aan dat Nederlanders hun werkgever trouw blijven. “Dit lijkt een comfortabele positie voor Nederlandse werkgevers, maar dat betekent ook dat Nederlandse werkgevers meer moeite moeten doen om nieuw talent aan te trekken. Bovendien zijn er nog altijd grote personeelstekorten, dus is het niet verstandig je als werkgever direct rijk te rekenen,” aldus Bloem.
Salaris en werksfeer belangrijkste drijfveren voor werknemers
Uit het onderzoek blijkt dat Nederlandse werknemers vooral kiezen voor een werkgever op basis van salaris (58%) en de werksfeer en sociale omgeving (50%). Andere belangrijke factoren zijn de afstand tot de werkplek (38%), de werk-privébalans (33%) en de zinvolheid en uitdaging van het werk (32%).
Betrokkenheid is ook een cruciale factor voor werknemers om bij hun huidige werkgever te blijven. Van de werknemers die zich betrokken voelen bij hun organisatie, geeft 75 procent aan niet op zoek te zijn naar een andere baan, terwijl dit percentage onder niet-betrokken werknemers daalt naar 59 procent. Ook uitdaging op de werkvloer speelt een belangrijke rol: van de werknemers die voldoende uitdaging ervaren, is 77 procent niet actief op zoek naar ander werk, tegenover 55 procent van de werknemers die dit niet ervaren.
De juiste balans
De resultaten van het onderzoek benadrukken dat een aantrekkelijke werkomgeving verder gaat dan enkel financiële beloningen. Mark Bloem benadrukt dat werkgevers die investeren in werk-privébalans, uitdagende taken en een positieve werksfeer, beter in staat zullen zijn hun personeel te behouden en te motiveren. Dit wordt steeds belangrijker in een competitieve arbeidsmarkt waarin talent schaars is.
Met deze inzichten kunnen werkgevers inspelen op de veranderende verwachtingen van werknemers en zich beter positioneren als aantrekkelijke werkgever.
Over het onderzoek
SD Worx, een toonaangevende Europese HR-dienstverlener, helpt organisaties met hun HR en payroll. Om te weten wat echt belangrijk is voor werkgevers en werknemers, voert SD Worx regelmatig onderzoeken uit.
Lees ook: Kabinet neemt stappen om regeldruk voor ondernemers te verlichten