Ruim de helft van de (potentiële) Nederlandse beroepsbevolking is tegen versoepeling van het ontslagrecht. Versoepeling van het ontslagrecht lijkt eerder geassocieerd te worden met meer onzekerheid dan met flexibilisering van de arbeidsmarkt.
Bovendien zegt bijna de helft van de ‘tegen-stemmers’ het stemgedrag bij de verkiezingen hierop aan te passen. 56 procent is tegen versoepeling van het ontslagrecht. Dit blijkt uit het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek van Intelligence Group dat in week 36 ruim 1.600 mensen heeft ondervraagd. De ontslagrechtversoepeling is opgenomen in het Lenteakkoord. Met de verkiezingen voor de deur, is het de vraag of deze maatregel ook daadwerkelijk standhoudt: niet alle politieke partijen staan achter de maatregel zoals deze in het Lenteakkoord is opgenomen.
Stemmen
Tevens blijkt dat vooral de ‘tegen-stemmers’ zich door hun mening over versoepeling van het ontslagrecht laten beïnvloeden in het stemlokaal. Van de mensen die hebben aangegeven vóór deze maatregel te zijn, is dat voor slechts 14 procent een reden om zijn/haar stemgedrag aan te passen. In geval van de mensen die tegen versoepeling zijn, zegt 45 procent zijn/haar keuze voor een politieke partij daar van af te laten hangen.
Voorstanders
Mensen die hoger opgeleid zijn, een functie hebben in de farmacie, in de R&D of in het uitzendwezen en zzp’ers zijn vaker voor ontslagrechtversoepeling dan tegen deze maatregel. Bijna de helft (45 procent) van de ondervraagde managers en directieleden is voor deze maatregel.
Werkzoekenden
De mate waarin iemand actief op zoek is naar een nieuwe baan geen verband houdt met de mening over versoepeling van het ontslagrecht. Ook de huidige situatie (werkzaam in loondienst of werkloos en werkzoekend) lijkt geen direct verband te hebben. Het arbeidsmarktvertrouwen wel: mensen die denken aankomend jaar hun baan misschien te gaan verliezen zijn vaker tegen versoepeling van het ontslagrecht dan mensen die niet verwachten hun baan te verliezen.
Technische verantwoording
Intelligence Group doet sinds 2003 onderzoek naar en geeft advies op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie, doelgroepkennis en recruitment vraagstukken. Het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek (AGO) is een continu onderzoek dat sinds 2003 afgenomen wordt onder ruim 5.000 unieke respondenten per kwartaal. Op jaarbasis worden minimaal 20.000 personen ondervraagd die representatief zijn voor de (potentiële) Nederlandse Beroepsbevolking (de NBB inclusief studenten, scholieren en zzp’ers). De respondenten worden gewogen op basis van CBS-cijfers met betrekking tot opleidingsniveau, geslacht, leeftijd en onderwijsvolgend versus niet-onderwijsvolgend.
Morgen zijn er verkiezingen. Bekijk hier wat de verschillende partijen zeggen over flexibele arbeid.