‘Payrollen ondermijnt rechtspositie werknemers’

3

Werkgevers doen de laatste jaren de zorg voor hun personeel steeds meer de deur uit door gebruik te maken van payroll, het uitbesteden van administratieve en juridische aspecten van het werkgeverschap.

 

FNV Bondgenoten heeft daar grote moeite mee.

Payrollen ondermijnt de rechtspositie, arbeidsvoorwaarden en pensioenen van werknemers’, schrijft bestuurder Marcel Nuyten in een artikel in Het Financieele Dagblad van vrijdag, de dag van het Nationale payroll-congres.

Volgens de Vereniging van Payroll Ondernemingen (VPO), de bedrijven die de taken van andere bedrijven op zich nemen, is het aantal payroll-krachten dit jaar gestegen naar 144.000 of wel zo’n 2 procent van de beroepsbevolking. Onderzoeksbureau EIM verwacht dat dit aantal in 2012 zal toenemen naar 180.000. Er is een aparte cao voor de payroll-ondernemingen, maar FNV Bondgenoten voelt er weinig voor om die opnieuw af te sluiten. De vakbonden zien er geen brood meer in, aldus Marcel Nuyten.

Volgens voorzitter Jeu Claes van de VPO kiezen bedrijven vooral voor het uitbesteden om verlost te worden van de salaris- en personeelsadministratie. ‘Payrollen is het ter beschikking stellen van werknemers aan opdrachtgevers, waarbij de opdrachtgevers zelf verantwoordelijk zijn voor de werving, selectie en begeleiding van werknemers.’

Volgens Nuyten is daar op zichzelf niets mis mee, maar leidt het in de praktijk tot ontduiken van cao’s. Volgens hem werd vier jaar geleden begonnen met het afsluiten van een VPO-cao met de bedoeling dat het iets anders zou zijn dan de uitzend-cao. Volgens Nuyten is payrollen inmiddels verworden tot een variant op het uitzenden van personeel. Payrollers verdienen volgens hem minder dan andere werknemers binnen een bedrijf en kunnen ook minder aanspraak maken op sociale voorzieningen.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

3 reacties

  1. Ik zou binnenkort een gesprek willen aangaan met VPO maar zou het zover kunnen gaan dat ze geen volgende CAO kunnen afsluiten????Wie heeft meer info

  2. Bert Landman op

    Het is een feit dat payrolling ook wordt gebruikt om CAO’s te ontwijken. Dat is kwalijk maar begrijpelijk. Me dunkt, reden te meer reden om een goede VPO-cao te willen afsluiten. Wat voor de payroll branche geldt, gold enige jaren geleden ook voor de uitzendbranche. Ook daar is gaandeweg de rechtspositie van de flexkracht opgewaardeerd. Natuurlijk gaat dat dan weer ten koste van de (te) lage kostprijs, maar dat is nu eenmaal het logische resultaat van marktwerking en de levenscyclus van een product of dienst. Je moet dit soort uitlatingen van bondsbestuurders dan ook vooral zien als de inleidende beschietingen van de komende onderhandelingen. Niets nieuws onder de zon, dus.

Reageer