Randstad WerkMonitor: werkende blijft honkvast

0

Voor de meeste werkenden (65 procent) is actief zoeken naar een andere baan niet aan de orde zolang er geen absolute noodzaak is. Toch zou een groot deel van hen (59 procent) eerder van baan veranderen als ze worden benaderd. Ook neemt de arbeidsmobiliteit het laatste halfjaar toe.

Dat is de opvallende uitkomst van het Randstad WerkMonitor onderzoek, uitgevoerd onder 810 werkenden.

Het onderzoek toont aan dat een groot deel van de werkenden (36 procent) het niet ziet zitten om nu te gaan solliciteren; de tijden zijn nog te onzeker. Een groot deel (65 procent) denkt zelfs pas aan solliciteren als de nood aan de man is. Een bijna even groot deel van de werkenden (59 procent) zou eerder van baan veranderen als ze worden benaderd; dit geldt nog sterker bij hoogopgeleiden en werkenden met een vast contract (68 procent).

Functies en vacatures verdwijnen
Minder positief is ook dat werkenden in hun organisatie meer functies en vacatures zien verdwijnen dan er bij komen. 35 procent ziet dat er functies verdwijnen, slechts 19 procent ziet nieuwe functies ontstaan.

Moeilijk invulbare vacatures
Algemeen directeur Randstad Nederland Reiant Mulder ziet in deze onderzoeksuitkomsten aanwijzingen dat werkenden voorlopig kiezen voor veiligheid. ‘Deze passieve houding is een belangrijk signaal voor werkgevers die – al dan niet moeilijk invulbare – vacatures hebben: voor het werven van de juiste mensen zullen werkgevers echt wat te bieden moeten hebben om talent binnen te halen.’

Mobiliteitsindex omhoog
Ook al zegt het merendeel van werkend Nederland niet snel van baan te willen veranderen, toch laat de Mobiliteitsindex zien dat er weer meer beweging komt op de arbeidsmarkt. Door de betere economische vooruitzichten is de Mobiliteitsindex in het afgelopen kwartaal met maar liefst vier punten gestegen, de sterkste stijging in jaren. Dat komt vooral doordat het aantal werkenden dat in de afgelopen zes maanden van werk is veranderd met 20 procent is toegenomen.

Bron: Randstad

Lees ook: ADP: WWZ leidt tot hoger personeelsverloop flexschil

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer