Een op de zes werkenden wisselt liever vandaag nog van werkgever

0

De arbeidsmarkt komt naar verwachting sterk in beweging. Een op de zes werkenden (17%) in Nederland verruilt de huidige werkgever het liefst vandaag nog voor een nieuwe werkgever die een soortgelijke functie aanbiedt. Een op de drie werkenden acht de kans op een overstap reëel.

Dit blijkt uit het jaarlijkse Benchmarkonderzoek van HR-dienstverlener Raet onder ruim 1.400 Nederlandse medewerkers.

Arbeidsmarkt in beweging

17% van de werkenden in Nederland stapt het liefst morgen over naar een nieuwe werkgever die een soortgelijke functie aanbiedt. Een grote stijging ten opzichte van afgelopen twee jaar. In 2017 ging dit nog om 11% en sinds 2016 is het percentage zelfs bijna verdubbeld (9%). “Een teken dat de arbeidsmarkt weer volop in beweging is”, aldus Ester Koot van Motivaction.
Martijn Messemaker, CHRO bij Raet: “Medewerkers hebben dankzij de aantrekkende economie steeds meer keuze uit verschillende vacatures. Zij krijgen meer vertrouwen in de arbeidsmarkt en kijken hierdoor vaker om zich heen.”

Overstappen

Een op de drie (34%) van de medewerkers acht de kans op een overstap niet groot, maar ook niet klein. Bijna de helft (49%) geeft aan dat de kans klein of zelfs zeer klein is dat hij zijn huidige werkgever verlaat voor een soortgelijke baan bij een andere organisatie.

Solliciteren onder werktijd

Opvallend is dat uit onderzoek van Unique onder 1.600 respondenten blijkt dat 13% van de werkenden zegt vacatures te bekijken onder werktijd. En werktijd wordt niet alleen ingezet voor het bekijken van vacatures. 16% van dee respondenten geeft toe daadwerkelijk een sollicitatiegesprek aan te gaan in de tijd van de baas, al doen zij dit in overleg met hun manager. Een aantal (4%) zegt een smoesje te verzinnen om tijdens werkuren elders een baan te scoren. De grootste groep (43%) solliciteert voor of na het werk. De overige respondenten nemen vrij om die nieuwe baan te vinden (37%).

Verschil wensen werknemer en HR

Volgens Raet is er overigens een verschil is tussen wat werknemers in een baan belangrijk vinden en wat HR-professionals denken dat werknemers belangrijk vinden. De meeste medewerkers baseren de keuze voornamelijk naar het salaris (55%), de reisafstand (40%) en de uitdaging in de nieuwe baan (36%). Minder belangrijk vinden medewerkers de mate van verantwoordelijkheid (12%), de mate van autonomie in het werk (10%) en de mogelijkheid tot thuiswerken (6%). Dit terwijl HR-professionals vooral proberen de organisatie aantrekkelijker proberen te maken door onder andere de medewerker verantwoordelijkheid te bieden (31%).

Bronnen: Raet/Unique

Lees ook:

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer