CBS: arbeidsmobiliteit stijgt weer

0

De economie trekt aan en dus neemt de arbeidsmobiliteit ook weer toe. In 2017 waren er 937.000 mensen tussen 15 en 75 jaar met een ander beroep dan het jaar ervoor. Ruim twee derde van de beroepswisselaars koos zelfs voor een overstap naar een andere beroepsklasse, bijvoorbeeld van een pedagogisch beroep naar de zorg.

Dat meldt het CBS.

Na een hoogtepunt in 2008 van meer dan een miljoen daalde het aantal baanwisselaars tot 777.000 in 2014. Maar sinds 2015 neemt het aantal mensen dat naar een ander beroep overstapt weer toe.

Vooral jongeren veranderen van baan

Van baan wisselen komt uiteraard relatief veel voor bij jongeren (tussen de 15-25 jaar). Van de 937.000 beroepswisselaars in 2017 waren er 304.000 in die leeftijdsgroep. Daaronder vallen ook schoolgaande jongeren met een bijbaan, bijvoorbeeld kassamedewerkers (ingedeeld bij de commerciële beroepen), horecapersoneel (dienstverlenende beroepen) of vakkenvullers en dagbladbezorgers (transport en logistieke beroepen). Iemand die vakkenvuller is en overstapt naar een baan als glazenophaler, verandert dus van beroepsklasse.

Hoger opgeleide 25-plusser

Van de werkende jongeren had in 2017 dus bijna een derde een ander beroep dan een jaar eerder. Bij de overige leeftijdscategorieën ging het om een veel kleiner deel. Bij de 25-tot 45-jarigen was dit 13% en bij de 45-plussers slechts 6%.
Onder 25-plussers neemt wisseling van baan toe met het behaalde onderwijsniveau. Van de lager opgeleiden in deze leeftijdsgroep had 6% in 2017 een ander beroep dan het jaar ervoor, bij hoger opgeleiden was dit 11%.

Andere beroepsklasse

Van de 25 tot 75- jarigen die van baan zijn gewisseld ging twee derde aan de slag in een andere beroepsklasse. In 90% van de gevallen komen de beroepswisselaars uit dienstverlenende beroepen.
Het overige deel (een derde) van degenen die van baan wisselden blijven in dezelfde sector werken. Dat geldt zeker in de zorg (54%).

Bron: CBS

Lees ook:

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer