Helft bedrijven krijgt vacatures niet vervuld

0

Maar liefst 46,5% van de bedrijven heeft vacatures open staan waarvan het niet lukt om ze in te vullen. De helft van de bedrijven heeft ook meer moeite met het vinden van talent dan het vinden van nieuwe klanten.

Dat blijkt uit onderzoek van Talmark onder 527 hr-verantwoordelijken.

Meer dan de helft van de bedrijven (52,1%) geeft aan dat het werven van nieuwe klanten minder problemen oplevert dan het aantrekken van de juiste benodigde werknemers.

Krapte arbeidsmarkt

“De krapte op de arbeidsmarkt is niemand ontgaan”, zegt Ricardo Risamasu van Talmark. “En zeker werkgevers niet. Inmiddels hebben vrijwel alle branches moeite om de juiste werknemers aan te trekken. De eerste geluiden klinken dat de toenemende groei van de economie zelfs wordt gestagneerd door personeelstekort.”

Eerder vast contract

Werkgevers proberen op allerlei manieren werknemers ‘binnen te krijgen’ en te behouden. Zo grijpen ze terug op originele en uitgebreide arbeidsvoorwaardenpakketten. Ook wil de werkgever nieuwe werknemers eerder zekerheid bieden. Een derde van de werkgevers (36,6%) geeft nu eerder een vast contract om nieuw talent aan de organisatie te binden dan eerder het geval was. Dit heeft volgens Risamasu slecht tijdelijk effect. “Als de nieuwe tendens wordt om gewild maar schaars personeel eerder een vast contract te bieden, zal dat talent met hetzelfde gemak overstappen naar een andere werkgever.”

Investeren in werkgeversmerk

Met name werkgevers die eerder geen moeite hebben gestopt in het neerzetten van een werkgeversmerk dreigen nu op achterstand te komen. Uit onderzoek onder 1.045 werkenden blijkt dat bijna 84% zich voorafgaande aan een sollicitatie verdiept in de website van een potentiële nieuwe werkgever. Risamasu: “Veel werkgevers hebben vooral hun klant als doelgroep op de website, maar hieruit blijkt dat een ‘werken bij’-pagina of zelfs een -website een belangrijke bijdrage kan leveren in het wervingsproces.”

Kijk voor het onderzoek op www.talmark.nl/onderzoek.

Bron: Talmark

Lees ook: Uitzendbureaus ervaren krapte op arbeidsmarkt

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer