‘Sneller premiekorting voor werkloze jongere’

0

Het moet voor bedrijven makkelijker worden een werkloze jongere aan te nemen met een premiekorting. Werkgevers zijn nu verplicht een jongere voor 32 uur per week in dienst te nemen, maar de regeling moet gaan gelden voor banen vanaf 20 uur per week.

D66-Kamerlid Steven van Weyenberg heeft dat voorgesteld in een debat met minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken. Asscher gaat het voorstel van D66 hiervoor bestuderen, zo liet hij woensdag aan de Tweede Kamer weten.

Premiekorting
Kabinet, coalitie en ‘bevriende’ oppositie hebben vorig jaar een potje van 300 miljoen euro afgesproken om werkloze jongeren aan de slag te helpen. Bedrijven die met een jongere in zee gaan, krijgen een premiekorting van 3500 euro per jaar als ze hem of haar minstens 6 maanden in dienst houden.

Regeling ongebruikt
De regeling is sinds 1 juli van kracht, maar Van Weyenberg heeft niet de indruk dat er op ruime schaal gebruik van wordt gemaakt. Hij komt veel werkgevers tegen die een baan van 32 uur per week een te hoge drempel vinden.

Mirjam Sterk, door het kabinet benoemd tot ambassadeur jeugdwerkloosheid, is het eens met Van Weyenberg. Ook zij heeft geconstateerd dat te weinig werkgevers gebruikmaken van de regeling. ‘Dat is zonde, want dan blijft het geld op de plank liggen.’ Sterk wil dat er nog eens goed naar de voorwaarden wordt gekeken, zoals de duur van de werkweek. ’32 uur is voor veel werkgevers te veel. Een werkweek van 20 uur, zoals D66 voorstelt, lijkt mij een goede voorzet.’

ANP

Lees ook: Veelgestelde vragen over premiekorting jonge werknemers

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer