Spanning op de arbeidsmarkt blijft maar stijgen

0

Het conjunctuurbeeld is in september minder gunstig dan in de maand daarvoor. Er lijkt economische tegenwind op komst. Maar vooralsnog is spanning op de arbeidsmarkt gestegen naar weer een nieuw hoogtepunt.

Dat meldt het CBS.

Volgens het CBS is het totaal aantal banen in het tweede kwartaal van dit jaar met 42.000 toegenomen. Er zouden in totaal op dit moment 10.675.000 mensen werken (werknemers en zzp’ers). Er  kwamen in een jaar tijd ruim 200.000 banen bij. Het aantal banen groeit al vijf jaar lang.

Openstaande vacatures

Eind juni was het aantal openstaande vacatures opgelopen tot een nieuwe recordstand van 284.000. Dat is een toename van 6.000 vergeleken met een kwartaal eerder. Al zes jaar lang neemt het aantal openstaande vacatures elk kwartaal toe. Er zijn nu ruim driemaal zo veel vacatures als op het dieptepunt in 2013.

Spanning op de arbeidsmarkt

Er mag dan wel economische tegenwind op komst zijn, de arbeidsmarkt blijft overspannen. Door de afname van de werkloosheid en de toename van de vacatures is de spanning op de arbeidsmarkt opgelopen naar een nieuw hoogtepunt: gemiddeld 93 vacatures per 100 werklozen. In het eerste kwartaal waren dat nog 88 vacatures per 100 werklozen.

Bron: CBS

Lees ook: UWV: bijna helft vacatures moeilijk te vervullen

Aandeel uitzendbanen krimpt

Bij de CBS-cijfers over banengroei van de afgelopen tijd valt op dat het aandeel uitzendbanen in de totale banengroei steeds kleiner is geworden. In 2018 was de uitzendbranche al veel minder ‘aanjager van de arbeidsmarkt’ dan in 2017 en de jaren daarvoor. En die trend zet zich dit jaar op de overspannen arbeidsmarkt door. Was is 2017 de uitzendbranche nog goed voor grofweg de helft van de banengroei, in 2018 nam het aandeel uitzendbanen in de totale banengroei flink af naar minder dan een kwart. En in het eerste kwartaal van 2019 waren er ‘slechts’ 4.000 uitzendbanen bijgekomen op een totale banengroei van 53.000 (<8%). Wat het aandeel uitzendbanen is in de 42.000 banen die er in het tweede kwartaal zijn bijgekomen, heeft het CBS nog niet bekendgemaakt.

 

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer