UWV: bijna helft vacatures moeilijk te vervullen

0

Bijna de helft van de vacatures (45%) is volgens werkgevers moeilijk te vervullen. En de krapte op de arbeidsmarkt houdt nog wel even aan. Sterker nog, er komen steeds meer krapteberoepen bij.

Dat meldt uitkeringsinstantie UWV, die een uitgebreide lijst heeft publiceerd met beroepen waarvoor een groot tekort aan personeel heerst.

Nieuwe krapteberoepen

In steeds meer sectoren hebben bedrijven last van personeelstekort. Op de kraptelijst van UWV staan veel bekende tekortberoepen, zoals metselaars, elektriciens, cnc-verspaners, programmeurs, verzorgenden, wijkverpleegkundigen, koks, vrachtwagenchauffeurs en leraren exacte vakken. Maar in 2019 zijn er voor het eerst ook moeilijk vervulbare vacatures in een aantal nieuwe segmenten: veiligheid, verkoop, juridisch en overheid.

Beroepen zonder instroomeisen

Opvallend is dat er steeds meer moeilijk vervulbare vacatures ontstaan voor beroepen waar geen of nauwelijks instroomeisen voor zijn. Voor deze beroepen heb je geen opleiding nodig, soms wordt de kandidaat wel gevraagd om certificaten die in een aantal dagen te halen zijn. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om assemblagemedewerkers, heftruckchauffeurs, verkeersregelaars en schoonmakers.

Lees ook: Sollicitant heeft grotere mond door krapte op arbeidsmarkt

Werkgever gewend aan krapte

Bijna de helft van de vacatures is volgens werkgevers moeilijk in te vullen, wat gelijk is aan vorig jaar. “In de perceptie van werkgevers zijn vacatures niet moeilijker te vervullen dan vorig jaar”, zegt Katinka van Brakel, arbeidsmarktadviseur bij UWV. “Mogelijk raken werkgevers gewend aan de krapte op de arbeidsmarkt en verwachten ze inmiddels dat het een tijdje duurt om personeel te vinden.”
Een kwart van de werkgevers (24%) denkt overigens dat het vervullen van vacatures in de loop van dit jaar nog moeilijker wordt.

Lees ook: Werkgevers minder positief over werkgelegenheid door krapte

Werving- en selectie of uitzendbureaus

UWV heeft ook het wervingsgedrag van werkgevers in kaart gebracht via een onderzoek onder ruim 2.000 werkgevers. Vier van de vijf werkgevers die hun vacatures moeilijk kunnen vervullen verrichten extra inspanningen. Werkgevers worden creatiever in hun zoektocht naar nieuw personeel. Zo zetten zij vacatures uit via meer of andere wervingskanalen. Ook wordt het eigen personeel ingezet om mensen te vinden en gaan bedrijven zelf op zoek naar kandidaten. Het aanpassen van arbeidsvoorwaarden of functie-eisen wordt weinig spontaan genoemd door werkgevers. Een derde van de werkgevers die een of meer vacatures hebben vervuld, heeft een kandidaat aangenomen die niet de juiste opleiding of scholing had.
Bij moeilijk vervulbare vacatures schakelt een of de vijf (19%) werkgevers een headhunter of werving- en selectiebureau. Eén op de tien werkgevers (11%) zegt bij moeilijk vervulbare vacatures een uitzendbureau in te schakelen.

Bekijk de pdf met Moeilijk vervulbare vacatures 2019

Bekijk de pdf Werkgeversgedrag. Werving en behoud van personeel 2019.

Bron: UWV

Lees ook: Snelle groei van krapte op arbeidsmarkt

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer