Student negatief over carrièreperspectief

0

Nederlandse jongeren schatten hun kansen op de arbeidsmarkt net zo laag in als Spaanse jongeren. In Nederland verwacht 70 procent moeilijk of geen voltijdbaan te kunnen vinden na afronding van de studie, ten opzichte van 71,6 procent in Spanje. Duitse, Oostenrijkse en Franse studenten zijn veel positiever over hun carrièreperspectieven.

Dat blijkt uit onderzoek van StudentJob, de internationale zusteronderneming van uitzendorganisatie StudentenWerk. Het onderzoek werd afgenomen onder 4.172 jongeren in zes Europese landen.
De angst van Nederlandse jongeren om werkloos te worden lijkt buiten proportie, aangezien de jeugdwerkloosheid hier veel lager is dan in Spanje. Volgens cijfers die Eurostat in augustus naar buiten bracht, behoort Nederland met 10,4 procent tot de vier landen met de laagste jeugdwerkloosheid van Europa. Spanje is na Griekenland het land met de hoogste jeugdwerkloosheid (55,7 procent).

Hogeropgeleide studenten hebben meer vertrouwen in hun toekomstige carrière dan laagopgeleide studenten. 34,3 procent van de hbo’ers en 38,1 procent van de wo’ers denkt dat het moeilijk zal zijn om een baan te vinden die bij hun opleiding past. Van de mbo’ers vraagt ruim 45 procent zich af of zij überhaupt een baan zullen vinden zodra zij hun diploma hebben gehaald.

In de andere Europese landen maken vooral Duitse jongeren zich niet snel druk over hun carrière. Van hen verwacht 47,4 procent snel fulltime aan de slag te kunnen. Ook hun Oostenrijkse collega’s zijn positief ingesteld. Met respectievelijk 7,7 en 8,7 procent is het jeugdwerkloosheidscijfer in deze landen ook het laagst in vergelijking met andere Europese landen.

Jongeren uit Groot-Brittannië zijn het meest onzeker; van hen denkt nog net geen 21 procent een baan te zullen vinden. In werkelijkheid zijn twee van de tien jongeren werkloos. Verder zijn vrouwen een stuk pessimistischer ingesteld dan mannen. Van de jongeren die vrezen dat zij überhaupt geen baan zullen vinden, behoort 64 procent tot het vrouwelijk geslacht. Ook in de andere Europese landen is dit het geval, met Frankrijk als uitschieter. Hier is ruim driekwart van de zwartkijkers vrouw.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer