UWV: arbeidsmarkt techniek en ICT trekt verder aan

0

In het tweede kwartaal ontstonden bijna 29.000 vacatures voor technici, 28 procent meer dan twee jaar eerder. Dat neemt niet weg dat nog altijd 50.000 technici op mbo-niveau als werkzoekend staan.

Dat schrijft het UWV in een rapport dat vrijdag is verschenen.

Moeilijk vervulbare vacatures
De vacaturemarkt voor technische beroepen trekt sinds 2013 geleidelijk aan. Met name voor hogere functies hebben bedrijven vaak grote moeite om geschikte kandidaten te vinden. UWV ziet vooral moeilijk vervulbare vacatures in de techniek, deels op de hogere niveaus maar ook voor bepaalde uitvoerende technische beroepen in de metaal en elektrotechniek, zoals cnc-verspaners, gespecialiseerde lassers, monteurs elektro en pijpfitters ziet het UWV tekorten aan technisch geschoolde vakmensen.

50.000 mbo-geschoolde technici
Tegelijkertijd staan er op dit moment bijna 50.000 mbo-geschoolde technici bij UWV ingeschreven als werkzoekende. UWV participeert in diverse initiatieven om deze werkzoekenden via korte scholingen geschikt te maken voor moeilijk vervulbare vacatures, onder meer via sectorplannen. Ook zoekt UWV samenwerking met partijen in de regio werkzoekenden te scholen voor de techniek.

Krapte ICT
Uit het UWV-rapport blijkt dat de krapte voor specifiek de informaticaberoepen aan het toenemen is. Bedrijven hebben met name moeite om vacatures op hoger en wetenschappelijk niveau te vervullen, bijvoorbeeld voor developers en programmeurs in specifieke talen, testers, security specialisten en business analisten. De gestegen vraag voor deze functies is het gevolg van technologische ontwikkelingen als Cloud Computing, Big Data en Cyber Security. Tegelijkertijd is er sprake van een oververtegenwoordiging van mbo-studenten ten opzichte van de vraag vanuit werkgevers.

Een samenvatting van het rapport Technische en ICT-beroepen is online te vinden.

Bron: UWV/ANP

Lees ook:

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer