UWV: weer meer vacatures

0

Na drie jaar van krimp zal de werkgelegenheid in 2015 weer licht kunnen groeien. Dit jaar al verwacht UWV een toename van het aantal vacatures. De uitzendsector is een van de sectoren die profiteert van de economische groei.

De groei van het aantal banen wordt alleen in het bedrijfsleven verwacht. In de collectieve sector zal de werkgelegenheid verder afnemen. Het zijn enkele conclusies uit de arbeidsmarktprognose 2014-2015 die UWV vandaag presenteert.

Banengroei
Op basis van de meest recente groeiraming van het CPB verwacht UWV dit jaar eerst nog een afname van het aantal banen van werknemers met 60.000 (-0,7%). De verwachting is dat de economie in 2015 verder aantrekt. Het aantal banen kan dan voor het eerst in drie jaar weer toenemen, met ruim 20 duizend (+0,3%) tot 7.675 miljoen. Tot en met 2015 zal de werkgelegenheid overigens naar verwachting alleen aantrekken in de arbeidsmarktregio’s Groot-Amsterdam, Flevoland, Zuidoost-Brabant en Helmond-De Peel. In de overige regio’s neemt het aantal banen af.
De uitzendsector is een van de sectoren die profiteert van de economische groei.

Toename vacatures
Door de verwachte economische groei kruipt het aantal vacatures uit het dal. Volgens de UWV-prognose ontstaan dit jaar 710 duizend vacatures, een toename met 90 duizend. In 2015 neemt het aantal vacatures verder toe tot 800 duizend. Ondanks de groei blijft de omvang van de vacaturemarkt aanzienlijk lager dan voor de crisis, toen er gemiddeld ruim een miljoen vacatures ontstonden. Er komen vooral vacatures bij in de industrie en de detailhandel, maar ook de bouw laat weer vacaturegroei zien.

Bron: UWV

Lees ook:

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer