Vacatures wel in te vullen via verborgen matches

0

Door functies en vacatures beter te analyseren (kijken naar taken-, competenties en ervaring) komen veel verborgen matches naar boven. Dat biedt nieuwe perspectieven aan werkzoekenden en biedt bedrijven de mogelijkheid om moeilijk te vervullen vacatures alsnog in te vullen.

Dat blijkt uit onderzoek van AWVN, Deloitte en UWV naar ‘verborgen matches’ op de arbeidsmarkt.
Binnen dit onderzoek – onderdeel van Deloitte’s State of the State  – zijn functieprofielen van 274 verschillende functies onder de loep genomen die naar eigen zeggen circa twee derde van de Nederlandse vacaturemarkt beslaan.

Mismatch verkleinen

Uitkomst is dat door op een analytische manier te kijken naar beroepen en vacatures er per beroep met relatief weinig vacatures, gemiddeld acht vergelijkbare functies met relatief veel vacatures blijken te zijn. Het maken van ‘verborgen matches’ kan dus bijdragen aan het verkleinen van de mismatch op de arbeidsmarkt. Zo blijkt dat  30.000 van de 130.000 kortdurend WW’ers (< 6 maanden WW) op zoek naar functies waar relatief weinig vacatures voor uitstaan. Aan de andere kant geldt dat voor 190.000 van de 253.000 openstaande vacatures relatief weinig kandidaten zijn.

Arbeidsmarkt veel groter

Met de jaarlijkse State of the State-onderzoeken kijkt Deloitte naar de grootste maatschappelijke uitdagingen in Nederland, bijvoorbeeld de spanning op de arbeidsmarkt. Kim van der Werf, Director Human Capital bij Deloitte: Werkzoekenden en werkgevers zijn geneigd vanuit functies te denken en op zoek te gaan naar een match, passend binnen die functie. Met ons onderzoek zijn we uitgegaan van de gedachte dat een andere manier van kijken wellicht nieuw perspectief biedt voor zowel werkgevers als werkzoekenden. Door te kijken naar verborgen matches blijkt dat de arbeidsmarkt voor beide partijen veel groter is. Dat kan perspectief bieden voor zowel krapte als werkloosheid”.

Van administratief- naar inkoopmedewerkers

Er is onderzoek gedaan naar welke beroepen dusdanig op elkaar lijken dat een realistische match te maken is op basis van taken en competenties. Hiervoor zijn 274 functieprofielen van AWVN met elkaar vergeleken. Hierin werd op verrassende functies gestuit die op competentie- en taakniveau goed met elkaar matchen, zoals het beroep administratief medewerker, dat 69% matcht met de taken en competenties van een inkoopmedewerker. En de taken en competenties van een eventcoördinator matchen zelfs voor 71% met die van een expediënt.

Overstapmogelijkheden benutten

Uit cijfers van UWV blijkt dat er eind 2018 ongeveer 253.000 vacatures openstonden, waarvan 190.000 zijn bestempeld als krapte, wat betekent dat er weinig kandidaten zijn en veel vacatures. Op hetzelfde moment is er een groep mensen die geen werk kan vinden. (Uit cijfers van UWV blijkt dat er eind 2018 ongeveer 130.000 mensen waren die korter dan 6 maanden WW ontvingen.) Het kan zeer waardevol zijn om deze mensen te laten zien naar welke kansrijkere beroepen zij zouden kunnen overstappen basis van hun competenties en de taken die bij de beroepen horen.
Rob Witjes, hoofd Arbeidsmarktinformatie en –advies bij UWV over de meerwaarde hiervan: Mensen blijven nogal eens zoeken naar een beroep dat vergelijkbaar is met hun eerdere beroep of waarvoor ze zijn opgeleid, zelfs als hun kansen daar niet zo groot zijn. Ze weten vaak niet goed welk ander type werk aansluit bij hun competenties en ervaring. Dit onderzoek laat zien dat het de moeite waard is om met werkzoekenden in gesprek te gaan over de skills en competenties die ze in eerdere beroepen hebben opgedaan. Als we mensen kunnen laten zien dat er meer mogelijk is dan ze denken, zullen ze ook eerder overstapmogelijkheden benutten.”

Bron: Deloitte

Lees ook:

 

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer