Vakbonden zeggen payroll-cao op

3

Vakbonden FNV Bondgenoten, CNV Dienstenbond en De Unie hebben besloten geen partij meer te willen zijn in de cao voor payroll-bedrijven (VPO-cao).

 

Dat hebben de vakbonden donderdag bekendgemaakt.

Op 31 december jongstleden liep de payroll-cao af. De onderhandelingen over een nieuwe cao werden in december door de vakbonden stilgelegd. Omdat de bonden op dat moment niet officieel de cao hadden opgezegd, werd deze met een jaar verlengd tot 31 december 2011. Eerder dit jaar stonden nog nieuwe onderhandelingen gepland, maar deze zijn op niets uitgelopen. Blijkbaar lagen de belangen van de vakbonden de Vereniging voor Payrollondernemingen te ver uit elkaar.

De cao biedt namelijk niet wat de vakbonden ervan verwacht hadden, zo meldt De Unie op haar website. Volgens de bonden wordt de cao vooral gebruikt om payrollmedewerkers minder te geven dan werknemers die in dienst zijn bij het inlenende bedrijf, terwijl het doel van de cao juist was om payrollmedewerkers een gelijk pakket aan arbeidsvoorwaarden en een rechtspositie te bieden.

Op dit moment zijn er dagelijks 90.000 werknemers op payroll-basis aan het werk. Voor een deel van deze werknemers geldt sinds 2006 de cao voor medewerkers van payrollbedrijven. Nu de cao door de bonden is opgezegd loopt deze definitief ten einde op 31 december 2011.

Volgens Jeu Claes, voorzitter van de VPO betekent het ontbreken van een nieuwe cao niet het einde voor de payrollbranche. ‘Flexibilisering van de arbeidsmarkt is onomkeerbaar. Dat geldt ook voor payrolling. Wij hechten groot belang aan een goed arbeidsvoorwaardenpakket van werknemers. Ook zonder cao zullen wij daarop voortborduren, omdat de VPO goed werkgeverschap hoog in het vaandel heeft staan,’ aldus Claes.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

3 reacties

  1. Nee, want de reden waarom de inlener kiest voor, in dit geval de payroll CAO, is om payrollmedewerkers minder te geven, zoals hier boven beschreven. Als DAT voordeel er niet meer is voor de werkgever, waarom dan kiezen voor de ABU of NBBU?

Reageer