Vijf feiten over de actuele vacaturemarkt

0

De vraag naar personeel is in het tweede kwartaal van dit jaar met 18% gestegen ten opzichte van het vorige kwartaal. Vooral de vacatures in het vakgebied Vervoer en transport stijgen flink. Programmeur is nog altijd het meest gevraagde beroep.

Dat stelt Matchcare in haar Arbeidsmarktrapportage 2016 Q2, dat is gebaseerd op vacatureaantallen.

Vijf opvallende feiten uit dit rapport:

  1. Alle provincies laten het afgelopen kwartaal een stijging zien, Drenthe het meest (+28%). De vraag in Zeeland (+10%) en Utrecht (+12%) groeit bescheiden. Voor het eerst heeft Noord-Holland de meeste vacatures (i.p.v. Zuid-Holland)
  2. Van alle vacatures die online gepubliceerd worden, komt 31% direct van werkgevers. 69% van alle vacatures wordt dus door uitzendbureaus of werving- en selectiebureaus, oftewel intermediairs, aangeboden. Start People heeft met in het tweede kwartaal het meeste online vacatures geplaatst (8.228)
  3. meest gevraagde beroep is software developer (groei ten opzichte van Q1 +13%). Toch is ict het minst gestegen van de top-5 vakgebieden. (Productie is de grootste stijger ten opzichte van het vorige kwartaal.)
  4. In het tweede kwartaal van 2016 valt op dat er vooral meer vacatures zijn ontstaan op lager en elementair niveau. Ook vergeleken met een jaar geleden is de vraag naar lager geschoolde werknemers (relatief) het meest gestegen
  5. Op mbo-niveau zijn de meeste vacatures zijn ontstaan binnen Administratie en klantenservice. Op Hbo-niveau is dit het geval binnen de ICT.

Bron: matchcare


Lees ook:

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer