Vraag naar technici fors toegenomen

0

Vergeleken met het derde kwartaal vorig jaar steeg het aantal vacatures voor hoog opgeleide technici met ruim 12%. De vraag naar hoog opgeleide technici is het grootst bij de technische dienstverleners en binnen de high tech industrie.

Dit blijkt uit de analyse Trends en Ontwikkelingen op de Technische Arbeidsmarkt.

Door de toename van grote bouw en infrastructurele projecten, zoals de uitbreiding van de nationale luchthaven en investeringen in nieuwbouw van logistiek dienstverleners zijn de technisch dienstverleners op zoek naar bouwkundig en electrical engineers voor de projectontwikkeling. De sterkste groei binnen deze sector zit echter op de functie van technisch bedrijfskundige met een technische vooropleiding voor calculatie of projectmanagement werkzaamheden. Product innovatie binnen de (hightech) industrie richt zich steeds meer op het uitbreiden van functionaliteiten met behulp van software ontwikkeling. Om dit vorm te geven zijn software engineers zeer gewild binnen deze sector.
De vraag naar technisch bedrijfskundigen stijgt in het derde kwartaal met 19% ten opzichte van het 3e kwartaal van 2013.

Arbeidsmarkt op slot
Probleem is wel dat de mobiliteit van de hoog opgeleide technici laag is. Het percentage actief zoekende binnen de groep hoog opgeleide technici is slechts 5% waar dit percentage bij de benchmark hoogopgeleiden 10% bedraagt. De lage mobiliteit onder hoog opgeleide technici gooit de arbeidsmarkt op slot. ‘De markt zou gebaat zijn bij verdere flexibilisering en voor de hoog opgeleide technici zelf biedt de veranderende vraag perspectief om persoonlijke ontwikkeling verder vorm te geven’, stelt Hilbrand van der Kooi, Competence Director Technology bij Yacht.

Bron: Yacht


Lees ook: Vraag naar technici flink in de lift

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer