Dit zijn de meest gevraagde functies in 2020

0

Applicatiebeheerders, gespecialiseerd verpleegkundigen en werkvoorbereiders zijn zeer gewild op de arbeidsmarkt. En werkgevers staan momenteel te springen om monteurs van zonnepanelen, fietskoeriers, docenten Frans en Duits en tandartsassistenten. De behoefte aan vakmensen in het onderwijs, de zorg, techniek en ICT is groot.

Dat blijkt uit de lijst hottest jobs 2020 die Randstad heeft gepubliceerd. Bij het opstellen hiervan is vooral gekeken naar functies met relatief veel vraag ten opzichte van het aanbod met als bronnen onder meer het CBS, Jobdigger, UWV, ROA en eigen data van Randstand Groep Nederland.

De top-3 meest gevraagde functies per beroepsgroep:

Bedrijfseconomisch:

  1. Customer due diligence analist
  2. Adviseur ruimtelijke ordening
  3. Belastingadviseur

Bouw:

  1. Monteur zonnepanelen
  2. Elektromonteur
  3. Monteur installatietechniek

Commercieel/klantcontact

  1. Medewerker klantenservice
  2. Verkoopmedewerker telecom
  3. Verkoopmedewerker tankstation

ICT:

  1. Cloud engineer
  2. Applicatiebeheer
  3. Devops engineer

Onderwijs:

  1. Docent Nederlands
  2. Docent vreemde talen (Frans en Duits)
  3. Docent wiskunde

Transport en logistiek

  1. Fietskoerier
  2. Vrachtwagenchauffeur binnenland
  3. Logistiek medewerker

Zorg en welzijn:

  1. Gespecialiseerd verpleegkundige
  2. Verzorgende ig
  3. Tandartsassistent

Techniek

  1. Monteur metaal
  2. Werkvoorbereider
  3. Monteur wtb (motoren, kraanmachines, bruggen)

Horeca:

  1. Zelfstandige kok
  2. Restaurantmanager
  3. Catering medewerker

Opvallende feiten

Een paar opvallende feiten uit de lijst veelgevraagde functies. Met stip op één bij de kansrijke ICT-banen: Cloud-engineer. Steeds meer organisaties werken vanuit de cloud en deze moet goed ingericht worden.
Dat we duurzamer willen wonen en leven is ook terug te zien in de lijst. Monteurs zonnepanelen zijn binnen de bouw het meest schaars. Maar ook (beleids)adviseurs milieu blijken moeilijk te vinden. Dit beroep valt net buiten de top 3, maar is sterk in opkomst.
Opmerkelijke binnenkomer bij de bedrijfseconomische functies: de Customer Due Diligence analist. De vraag naar deze functie groeit vooral bij financiële instellingen, als gevolg van de toegenomen focus op het analyseren van klantgegevens om witwassen, fraude en terrorisme op te sporen.
De meest aangeboden vacature in het afgelopen jaar is overigens die van ‘logistiek medewerker’, namelijk 38.000 vacatures in heel 2019. De vraag naar monteurs metaal is het sterkst toegenomen ten opzichte van 2018 (146%).

Krapte arbeidsmarkt

In het algemeen is de arbeidsmarkt onverminderd krap in de techniek, ICT en bouw. “In de zorg en het onderwijs is de schaarste zelfs toegenomen”, vertelt Marjolein ten Hoonte, directeur Arbeidsmarkt en MVO van Randstad Groep Nederland. “We zien veel vraag naar geschoold personeel, voornamelijk in de ICT en bouw. Tegelijkertijd is door vergrijzing veel vervanging van personeel nodig, terwijl het aanbod achterblijft. Vergrijzing vraagt bovendien om strategische personeelsplanning, waarbij je als werkgever moet opletten dat kennis en ervaring in je organisatie op peil blijven. Bijvoorbeeld door te investeren in opleiding en ontwikkeling van huidige werknemers.”

Lees ook: Snelle groei van krapte op arbeidsmarkt

Vakkennis door leven lang leren

In de door technologie en robotisering sterk veranderende arbeidsmarkt zijn specialisten hard nodig. Dat geldt bijvoorbeeld voor de monteur installatietechniek, elektromonteur en de heftruckchauffeur. In een toelichting op de lijst meest gevraagde functies zegt Ten Hoonte: “We moeten niet alleen oog hebben voor die technologische ontwikkelingen, die vragen om nieuwe competenties en vaardigheden, maar ook de aansluiting tussen vraag en aanbod van werk. We leiden minder mensen op voor bijvoorbeeld het vak van loodgieter of plaatwerker, terwijl de vraag groot is. Andere zorgenkindjes blijven het onderwijs en de zorg, waar de urgentie voor vakmensen heel groot is. Daarnaast zie je dat een beroep als automonteur aan grote verandering onderhevig is. Elektronica is een steeds groter onderdeel van het beroep. De arbeidsmarkt vraagt om steeds meer op maat invulling van werk. Dit kunnen we oplossen door de juiste opleiding en omscholing. Maar ook door ervoor te zorgen dat mensen een leven lang blijven leren.“

Nieuwe functies

Opvallend is het grote aantal nieuwe functies bij de hottest jobs dit jaar. Ten Hoonte: “Het gaat daarbij vaak om functies die een sterke toename in vraag zien door snelle veranderingen in bijvoorbeeld techniek, wetgeving of gedrag van consumenten. De groei van de platformeconomie maakt bijvoorbeeld dat er een grote vraag is naar diverse fietskoeriers, zoals maaltijdbezorgers.” De lijst toont aan dat er een blijvend groot tekort is aan technisch opgeleid personeel, constateert Ten Hoonte. “Tegelijk staan zo’n één miljoen mensen nog altijd langs de kant, of ze willen meer werken dan ze nu doen. Omscholing of learning on the job zijn goede oplossingen om deze mismatch te lijf te gaan. Bij Randstad investeren we daarom veel in vakopleidingen waarmee we werkgevers helpen deze tekorten op te vangen.”

Lees ook: Persoonlijk ontwikkelbudget moet scholingsaftrek gaan vervangen

Bron: Randstad

Lees ook: Randstad: meest gevraagde functies in 2018

 

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer