Werkloosheid loopt verder op

0

De werkloosheid in Nederland is in april opgelopen tot 8,2 procent van de beroepsbevolking.

Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag.

Het CBS telde vorige maand 650.000 werklozen. Dat waren er 7000 meer dan in maart. In die maand kwamen er 30.000 werklozen bij in Nederland en liep de werkloosheid op tot 8,1 procent. De cijfers zijn gecorrigeerd voor seizoensinvloeden.

In de afgelopen drie maanden kwamen er elke maand gemiddeld 19.000 werklozen bij. De stijging was daarbij het sterkst onder mannen.

Het aantal lopende werkloosheidsuitkeringen lag vorige maand met 380.000 op ongeveer hetzelfde peil als in maart. Aan jongeren werden 4 procent minder uitkeringen verstrekt, terwijl de uitkeringen aan 55-plussers met ruim 1 procent toenamen. In april werden 23.000 uitkeringen beëindigd omdat de ontvanger nieuw werk vond. Dat was 5 procent meer dan in maart en 13 procent meer dan in april 2012.

 

Vacatures

De afgelopen 10 jaar is het aantal beschikbare vacatures niet zo laag geweest als eind maart. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS die woensdag zijn gepubliceerd. Eind maart stonden er 97.000 vacatures open. Dat waren er 5000 minder dan een kwartaal eerder. ‘Hiermee zet de daling van het aantal vacatures door’, concludeert het Centraal Bureau voor de Statistiek.

De sterkste afname was te zien in de zorg, waar het aantal vacatures met 2000 afnam tot 13.000. Alleen in het openbaar bestuur was sprake van een stijging. Eind maart waren er 5000 openstaande vacatures in deze sector.

Minister Kamp
De economie krimpt minder hard dan vorig kwartaal. Dat is een teken dat de economie zich aan het stabiliseren is. Minister Henk Kamp van Economische Zaken heeft zei dat in reactie op de nieuwe cijfers van het CBS. Volgens de minister ‘neemt dit niet weg dat mensen onzeker blijven over hun baan, pensioen en waarde van hun huis. Herstel van vertrouwen in de economie is nodig om de economie er weer bovenop te helpen’. Dat doet het kabinet volgens Kamp door de economie te versterken. ‘Zo hebben we deze week acties aangekondigd om te zorgen voor meer technisch geschoold personeel. Vakkrachten die hard nodig zijn om groeiplannen van bedrijven uit te kunnen voeren.’

(c) ANP 2013

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer