‘Werkloosheid piekt tot 9 procent in 2014’

0

De stijging van de werkloosheid zal in 2014 pieken tot 9 procent. Door de magere economische vooruitzichten gaan meer banen verloren en blijft de werkloosheid oplopen.

Dit concludeert het Economisch Bureau van ABN AMRO in het donderdag gepubliceerde rapport ‘Nederlandse economie in zicht’.

Waar de stijging eerder alleen werd veroorzaakt door starters en herintreders op de arbeidsmarkt, is de versnelling nu ook een gevolg van krimpende werkgelegenheid. Het aantal banen nam in 2011 nog wel toe, maar onvoldoende om de vele starters en herintreders aan het werk te helpen, aldus het rapport.

In de loop van 2012 was sprake van een daling van het aantal banen, onder meer door de forse productiedaling in de tweede helft van dat jaar. Daardoor stijgt de werkloosheid nu al enige tijd sneller. ,,De verslechtering op de arbeidsmarkt blijkt ook uit de verhouding tussen het aantal werkzoekenden en het aantal vacatures. Halverwege 2011 waren er drie werkzoekenden per vacature. Eind 2012 waren het er vijf.”

Door de onzekere economische omstandigheden verwacht ABN AMRO ook geen verbetering voor de uitzendbranche. De omzetverwachtingen dit jaar voor het transport, de groothandel en de industrie zijn wel positief. Maar het tempo blijft gematigd en hierdoor zal de vraag naar uitzendkrachten beperkt blijven.

Voor de bouw, horeca en dienstverlening ligt nog een omzetkrimp in het verschiet. Alleen de zakelijke dienstverlening vormt een uitzondering, met een relatief lichte omzetgroei van 1 procent. Op basis van deze verwachtingen gaat ABN AMRO uit van een lichte krimp van de omzet van 0,5 procent voor de uitzendbranche dit jaar.

(c) ANP 2013, alle rechten voorbehouden

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer