Yacht: 16% meer vacatures hoogopgeleiden

0

Het aantal vacatures voor hoger opgeleiden steeg in het derde kwartaal van 2014 met 16% ten opzichte van het derde kwartaal van 2013.

Dit blijkt uit de analyse Trends en ontwikkelingen op de arbeidsmarkt over het derde kwartaal van 2014 van Yacht. Volgens Yacht is deze stijging al sinds het eerste kwartaal van vorig jaar ingezet en zet zich duidelijk voort.

Michel Verdoold, directeur HR bij Yacht. ‘We zien duidelijk positieve ontwikkelingen op de arbeidsmarkt voor hogeropgeleiden. Door het aantrekken van de Nederlandse bedrijvigheid durven mensen vaker van baan te wisselen. Baanwisselaars creëren hierdoor vaak weer een nieuwe vacature, die ook weer ingevuld moet worden.’

Hoog opgeleide specialisten
Volgens Yacht is de positieve ontwikkeling vooral terug te zien in de vraag naar hoog opgeleide specialisten binnen de IT, engineers en ook bij de commerciële functies als account- en salesmanagers. Het aantal vacatures stijgt in het derde kwartaal het hardst in de sectoren Logistiek (27%), Overheid/Non-profit (27%) en Handel (22%).’

Ook groei buiten de randstad
Opvallend is dat er regionaal ook sprake is van stevige ontwikkeling in vacatures voor hoger opgeleiden. Er zijn dit derde kwartaal bovengemiddelde  groeicijfers voor de meer decentrale regio’s zoals Groningen, Zeeland en Limburg. Desondanks blijft de arbeidsmarkt situatie van deze regio’s nog achter op de groot stedelijke en centrale regio’s (nabij de randstad).

Vacaturesites en vooral het persoonlijke netwerk zijn de bronnen die het meest worden gebruikt voor het vinden van een baan. Opvallend is wel dat ruim 25% van de hoger opgeleiden zegt óók social media in te zetten als oriëntatiekanaal. Dit aandeel is relatief hoog onder de veel gevraagde ICT’ers: maar liefst ruim een derde gebruikt social media op zoek naar een nieuwe baan. Werkzoekenden binnen de vakgebieden van Marketing & Communicatie en HR spannen de kroon betreft het gebruik van social media om zich te oriënteren naar een baan, namelijk respectievelijk 43% en 42%.

Bron: Yacht


Lees ook: Groei vacatures houdt aan

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer