De Hoge Raad oordeelt vorige week dat de term bezoldiging in de Uitzendrichtlijn ruim moet worden uitgelegd en dus ook een resultaatsafhankelijke bonus onder het loonbegrip uit artikel 8 lid 1 Waadi valt. Immers, de term omvat alle huidige of toekomstige voordelen in geld of in natura die de werkgever aan de werknemer uit hoofde van zijn dienstbetrekking toekent. Meerdere advocaten en de NBBU schrijven hierover.
Uitzendkrachten hebben (op grond van artikel 8 Waadi) recht op de beloningscomponenten die de inlener als werkgever toekent aan werknemers in een gelijke of gelijkwaardige functie (in dienst bij de inlener). Bas Hengstmengel, advocaat arbeidsrecht bij BVD advocaten, op Linkedin: “De vraag is, hoe ruim die beloningscomponenten genomen moeten worden. Behoort een resultaatsafhankelijke bonus/prestatiebonus er bijvoorbeeld ook onder? ‘Ja’, zegt de Hoge Raad nu. Het begrip ‘bezoldiging’ uit de Uitzendrichtlijn omvat ‘alle huidige of toekomstige voordelen in geld of in natura […], mits deze, zij het ook indirect, door de werkgever aan de werknemer uit hoofde van zijn dienstbetrekking worden toegekend, ongeacht of dit op basis van een arbeidsovereenkomst, uit hoofde van wettelijke bepalingen dan wel vrijwillig gebeurt.'”
Lees ook: Hoge Raad: werknemer heeft recht op 10 minuten betaalde opstarttijd
Bezoldiging te beperkt uitgelegd
Feitelijk heeft de Nederlandse Waadi-wetgever het begrip ‘bezoldiging’ uit de Uitzendrichtlijn te beperkt uitgelegd, is zijn conclusie. “Dat in het licht van latere jurisprudentie van het Europese Hof. Wat betreft beloning schuift uitzenden onvermijdelijk steeds meer op richting payrolling. Ik denk dat ook het systeem van de inlenersbeloning uit de ABU- en NBBU-cao in het licht van bovenstaande uitleg onhoudbaar is geworden, omdat de afwijkingsmogelijkheid bij cao van het ‘loonverhoudingsvoorschrift’ (art. 8 Waadi) wat betreft ‘essentiële arbeidsvoorwaarden’ te ruim lijkt.”
Grote impact op uitzendsector
Advocaat Hendarin Mouselli, ook op Linkedin: “De uitspraak van de Hoge Raad heeft grote impact op de detacherings- en uitzendsector. Dat geldt ook aan de onderhandelingstafel voor een nieuw uitzendcao, maar ook op nieuwe wetgeving.”
Gevolgen voor uitzendcao
Als laatste de NBBU: “De uitzend-cao wijkt met de inlenersbeloning af van artikel 8 lid 1 Waadi. Hierdoor is niet direct duidelijk vast te stellen wat de concrete gevolgen zijn van de uitspraak van de Hoge Raad voor de cao voor uitzendkrachten. Dit vraagt een nadere juridische analyse naar de gevolgen voor de uitzend-cao en overleg met de vakbonden, waar wij ons momenteel op toeleggen. Zodra hier meer over duidelijk is, informeren we dit naar onze leden.”