5 vragen over veranderingen in de flexmarkt in 2022

0

In de rubriek Flexvraag beantwoordt een professional van Experts in Flex vragen over onderwerpen in de flexbranche. In dit artikel: 5 vragen over veranderingen in de flexmarkt in 2022.

 1. Wat verandert er volgend jaar in wet- en regelgeving?
  Zeker is dat in beide uitzend-cao’s, van zowel ABU als NBBU, de termijn van flexibele inzet wordt ingekort. Fase A wordt maximaal 52 weken en fase B wordt 3 jaar. Daarnaast krijgen arbeidsmigranten meer zekerheid. De belangrijkste veranderingen zijn dat arbeidsmigranten bij aankomst minimaal twee maanden moeten worden betaald. En dat ze na afloop van hun dienstverband nog enige tijd rechthouden op huisvesting. Wat er in wetgeving gaat veranderen, is gezien de politieke situatie nog onzeker.
 2. Wat is de rol van detachering in 2022?
  Het belang van detachering in de dienstenmix op de flexmarkt neemt toe. In de huidige arbeidsmarkt moet je een aantrekkelijke werkgever zijn. Er zal steeds kritischer worden gekozen voor de contractvorm die past bij de aard van het werk. Dat is in veel gevallen niet een uitzendcontract. Bij detachering bied je je werknemer een contract voor (on)bepaalde tijd en plaatst hem bij verschillende opdrachtgevers. Wellicht passen extra arbeidsvoorwaarden. Dit geeft jou als werkgever de mogelijkheid om je werknemers te binden, te blijven ontwikkelen en inzetbaar te houden voor verschillende opdrachten.
  (Lees ook: VvDN wil eigen juridische status voor detachering)
 3. Hoe bemiddel je arbeidsmigranten succesvol?
  Het is duidelijk dat de binnenlandse arbeidsmarkt niet al onze vacatures kan invullen. We kunnen dus ook in 2022 niet zonder arbeidsmigranten. Wil je je onderscheiden op deze markt, dan moet je uitblinken in het facilitaire proces. Je onderscheidt je met snelle en efficiënte onboarding, goede huisvesting en begeleiding.
  (Lees ook: Maak huisvesting arbeidsmigranten ‘Roemer-proof’)
 4. Hoe selecteer je kandidaten in 2022?
  De arbeidsmarkt blijft ongekend krap. Als sector moeten we nog beter invulling geven aan onze allocatiefunctie. Niet zoeken naar het ‘schaap met vijfpoten’, maar mensen matchen die het werkkunnen doen en een fit zijn met de opdrachtgever. Dat doen we meer en meer door anders te matchen: kijken naar potentieel en persoonlijkheid in plaats van ervaring. Technologie biedt nu al mooie tools om de juiste fit te bepalen. Naast het anders matchen, kunnen wij een belangrijke rol vervullen in het klaarstomen van mensen voor het werk in gerichte praktijkopleidingen.
 5. Wat zijn de grootste bedreigingen?
  Het mag duidelijk zijn dat de toenemende regeldruk het voor flexbedrijven uitdagend maakt om efficiënt te opereren. Onze business wordt hierdoor steeds ken-nis-intensiever. Een tweede bedreiging is het risico van toetreders uit een andere branches. Denk aan techbedrijven en platform-initiatieven. Tot slot is er het risico van vergaande digitalisering van persoonsgegevens en diensten. De flexbranche verzamelt een veel persoonsgegevens die ten prooi kun-nen vallen aan cybercriminaliteit. Bewustzijn op dit vlak is een eerste stap om dit te bevatten. En zoals altijd betekent iedere bedreiging automatisch een serieuze kans voor de ondernemer die deze bedreiging slim en grondig weet aan te pakken.

 

Dit artikel, verzorgd door Experts in Flex, is in de december-editie van Flexmarkt verschenen. Het Flexmarkt magazine is digitaal beschikbaar voor abonnees van Flexmarkt pro.

 

Volg Flexmarkt op LinkedIn:

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer