Afgelopen donderdag heeft ook de NBBU een akkoord bereikt met de vakbonden FNV, CNV en De Unie over een nieuwe CAO voor uitzendkrachten. De branchevereniging stelt nadrukkelijk dat in deze CAO ‘de stem van het mkb’ doorklinkt.
Vorige week werd bekend dat de ABU ook al een akkoord heeft bereikt met de vakbonden over een nieuwe CAO voor Uitzendkrachten. De NBBU was daar niet bij betrokken en heeft nu dus een eigen akkoord gesloten. Hierdoor ligt er na ruim een jaar van onderhandelingen eindelijk een akkoord.
MKB
Met het akkoord is volgens de NBBU een situatie gecreëerd waarin de belangen van uitzendkrachten en die van NBBU-leden het beste behartigd worden. ‘Nu is ook de stem van het mkb verzekerd van een positie aan tafel voor de verdere uitwerking van het SER-advies’, zo stelt de branchevereniging
Meer contractzekerheid uitzendkrachten
De nieuwe CAO betekent meer werkzekerheid en een betere pensioenopbouw voor uitzendkrachten. In de nieuwe cao wordt de meest flexibele fase, fase 1-2, verkort tot 52 weken. De totale duur van flexibele contracten gaat naar 4 jaar. Daarnaast wordt de pensioenregeling van uitzendkrachten aanzienlijk verbeterd en wordt de inlenersbeloning verder uitgebreid.
Op 1 januari 2022 treedt de CAO in werking.
Lees hier het concrete onderhandelingsresultaat.
SER-advies
Met het grootste deel van de verbeteringen voor uitzendkrachten in de nieuwe cao stemde de NBBU eerder dit jaar al in. Zowel de ABU en NBBU hebben namelijk deze zomer al laten weten de contractflexibiliteit voor uitzendkrachten te verkorten vanaf 1 januari 2022. Dit om een aantal onderdelen uit het SER-advies al in praktijk te brengen.
De komende periode werken cao-partijen het SER-advies verder uit. Ze streven ernaar om in 2022 verdere cao-afspraken te maken over de jaren 2023 en verder. Het is de bedoeling dat de SER-adviezen daarin volledig zijn uitgewerkt en worden geïmplementeerd in een breed gedragen akkoord.
Reacties bonden
Eén van de afspraken is dat het verschil in beloning voor mensen met een vast dienstverband en uitzendkrachten wordt verkleind, stelt Marten Jukema van CNV Vakmensen tevreden vast: “Dit is een eerste, belangrijke stap richting de gezamenlijke invulling van het SER-advies ‘Zekerheid voor mensen, een wendbare economie en herstel van de samenleving’. We hebben afgesproken om tijdens de volgende meerjarige cao datgene te doen wat nodig is om het verschil tussen tijdelijk en vast werk helemaal te overbruggen.”
De FNV noemt het ‘bijzonder’ dat er een akkoord is gekomen, aangezien in mei van dit jaar de partijen nog lijnrecht tegenover elkaar stonden. Karin Heynsdijk van FNV Flex: “We hebben uiteindelijk ook een gezamenlijk belang om er uit te komen. Uitzendkrachten vormen een zeer belangrijke groep arbeidskrachten in Nederland. Zonder hen zou de economie in elkaar storten. Maar hun arbeidspositie moet echt beter. Daar hebben we nu gelukkig een stap in kunnen zetten.”
De overeengekomen afspraken worden nu eerst voorgelegd aan de leden van de NBBU. In december krijgen zij de gelegenheid over het voorstel te stemmen.
Bronnen: NBBU/FNV
Met Flexmarkt pro heb je exclusief toegang tot:
✅ verdiepende en analyserende artikelen
✅ de verzuim- en transitietool
✅ handige voorbeelddocumenten, zoals de oproep – en vaststellingsovereenkomst
✅ antwoord op tientallen juridische flexvragen
✅ Flexmarkt magazine: het laatste nummer en archief
Waar nodig is deze informatie juridisch getoetst door onze arbeidsrechtadvocaten.
Abonneer je hier op Flexmarkt Pro (nu eerste maand 1 euro)