Belgische bedrijven weerden allochtone uitzendkrachten

0

Belgische bedrijven zouden jarenlang hebben geweigerd via uitzendbureaus allochtone werkkrachten aan te nemen.

Hun namen komen voor op een lijst die is opgedoken in een strafproces tegen de uitzendorganisatie Adecco. Die staat terecht omdat zij bereid zou zijn geweest haar klanten op verzoek alleen autochtone werknemers te leveren.

Adecco gebruikte daarvoor de code ‘BBB’, wat in België staat voor ‘Blanc, Bleu, Belge’, een zuiver Belgisch koeienras. Klanten zetten bij hun personeelsaanvraag BBB en Adecco wist dan wat de bedoeling was. De voorvallen dateren uit 2001. Het is niet duidelijk hoe lang deze praktijk zich heeft voorgedaan.

Op de lijst staan ruim honderd bedrijven waaronder C&A, supermarktketen Delhaize, bierbrouwer Interbrew, enegiereus Electrabel en Benetton. Vooral die laatste naam wekt verbazing, omdat het Italiaanse kledingconcern zich altijd als kampioen van de diversiteit heeft gepresenteerd.

Delhaize, Electrabel en Interbrew ontkenden woensdag zich te hebben schuldiggemaakt aan discriminatie.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer