Bovib: ‘geef ons een plek aan tafel in Den Haag’

0

De Bovib doet een dringend beroep op de politiek om hen bij de totstandkoming van wetgeving over de arbeidsmarkt te betrekken. ‘Anders vindt de praktijktoets pas plaats als een wet al in werking is getreden, met alle gevolgen van dien, denk aan de wet DBA.’

Daarvoor waarschuwt Frederieke Schmidt Crans, voorzitter van de Bovib, branche-vereniging voor inhuur-intermediairs en brokers.

Borstlap en Wet DBA

“In het rapport Borstlap wordt richting de politiek het belang om met elkaar in gesprek te gaan aangegeven”, zegt Schmidt Crans: “Die oproep ondersteun ik van harte. Ik denk dat wij als Bovib een waarde kunnen toevoegen aan de discussie. Juist doordat wij een intermediaire rol vertegenwoordigen zijn wij niet zozeer voor het één of het ander, maar kijken wij vooral ook naar de uitvoerbaarheid. De praktijktoets vindt nu vaak pas plaats als een wet al in werking is getreden, met alle gevolgen van dien, denk aan de wet DBA. Door ons aan de voorkant een plaats aan tafel te geven kunnen wij zorgen dat die praktijktoets vooraf gebeurt, zodat de implementatie van een wet veel soepeler verloopt. Maar het kan ook zijn dat blijkt dat regulering niet thuis past in een wet omdat het te beperkt mee kan evolueren in een snel veranderende arbeidsmarkt en dan kunnen wij het vervolgens weer opnemen in de vorm van zelfregulering.”

Lees ookKoolmees laat uitwerking Borstlap over aan volgende kabinet

Belangrijke bijdrage intermediairs

De corona-pandemie heeft aangetoond dat intermediairs een grote bijdrage leveren aan de wendbaarheid en flexibiliteit van de arbeidsmarkt, aldus Schmidt Crans: “Dat zit bijvoorbeeld aan de technische kant van onze dienstverlening zoals opdrachtgevers ondersteunen bij de mogelijkheden in afschalen, maar ook door werkenden aan het werk te houden op andere plekken. Zeer belangrijk was het zorgen dat mensen die schaars zijn niet in rook opgaan als je ze straks weer nodig hebt. Denk hierbij aan het afschalen van reguliere zorg, dit trekt straks toch in veelvoud weer aan, terwijl niet iedereen even goed inzetbaar is geweest het afgelopen jaar. Samen met onze opdrachtgevers en werkenden kijken we naar oplossingen die beiden helpt. Dáár zijn wij voor.”

Met meer leden vergroten we ook de groep die zich committeert aan afspraken rondom een eerlijke arbeidsmarkt.

Meer leden, meer slagkracht

Hoe groter Bovib is, hoe sterker het geluid dat de organisatie kan laten horen richting Den Haag, stelt Schmidt Crans: “De aandacht voor de toegevoegde waarde van onze branche is nu belangrijker dan ooit. Daarom willen we ook het aantal leden uitbreiden. Zo kunnen we onze slagkracht vergroten. We zoeken voortdurend naar de beste vorm om zo goed mogelijk impact te maken en daarbij grijpen een aantal dingen in elkaar: Inzetten op meer leden, inzetten op betere zichtbaarheid. Om die reden hebben we ook een nieuwe, verbeterde website en een nieuw logo ontwikkeld, die deze week beide zijn gelanceerd.
Met meer leden vergroten we ook de groep die zich committeert aan afspraken rondom een eerlijke arbeidsmarkt. En achter die intermediairs zit weer een hele batterij werkgevers die ook voldoet aan die wet- en regelgeving. Zo kunnen we samen zorgen dat die flexibele, gereguleerde markt zich als een olievlek uitbreidt.”

Lees ook: Bovib scherpt eigen keurmerk aan

 

Volg Flexmarkt op LinkedIn:

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer