Bovib scherpt eigen keurmerk aan

0

De brancheorganisatie voor onafhankelijke intermediairs en brokers (Bovib) stelt strengere eisen aan haar eigen keurmerk. Dat moet leiden tot meer financieel inzicht in de hele keten en een betere aansluiting bij het SNA-keurmerk.

Dat heeft de Bovib deze week bekendgemaakt.

Vanaf mei dit jaar worden de leden getoetst op de nieuwe normen van het Bovib-keurmerk. Voorzitter Frederieke Schmidt Crans: “Het Bovib-keurmerk bestaat drie jaar en is een normering in ontwikkeling. We kijken continu of de normering voldoet en op welke punten hij aangescherpt moet worden.”

Faillissement TCP Solutions

Directe aanleiding voor de nieuwe normen is het faillissement van TCP Solutions afgelopen zomer. Dat heeft veel stof doen opwaaien in de media en ook het Bovib-bestuur zegt veel vragen te hebben gekregen over hoe dit heeft kunnen gebeuren aangezien TCP Solutions ook een keurmerk had.

Lees ook: Zzp-bemiddelaars onder vuur, Bovib bijt van zich af

“Een situatie met zoveel verschillende factoren die van invloed zijn geweest vang je niet af met enkel een keurmerk”, zegt Schmidt Crans hierover. “Je kijkt bij een audit namelijk altijd achteruit: hoe was de situatie afgelopen jaar? Toch heeft deze affaire ons wel aan het denken gezet: hoe kunnen we meer zekerheid bieden voor de toekomst? Met de aanpassingen van het keurmerk willen we de risico’s nog verder verkleinen.”

Meer financieel inzicht in hele keten

De wijzigingen in de normen voor het keurmerk moeten leiden tot meer financieel inzicht in de hele keten. “Ondernemers moeten laten zien dat ze een procedure hebben om hun cashflowmanagement te sturen. Ze laten zien dat er geen gekke activiteiten zijn die de vennootschap in gevaar kunnen brengen. En ze moeten een plan hebben voor het omgaan met eventuele financiële risico’s”, zegt Bureau Cicero-directeur Patrick Tom, één van de vier bureaus die het Bovib-keurmerk audit.
Het keurmerk geeft nu meer zekerheid, stelt de Bovib, onder meer omdat het certificeringsbureau voortaan kijkt naar de hele keten van leveranciers. Een flexleverancier is namelijk vaak onderdeel van een groter geheel, denk aan moedermaatschappijen, holdings of tussenpartijen. De normen zijn zo aangepast dat onze leden nog beter kunnen aantonen dat ze financieel gezond zijn.

Aansluiting bij SNA

Verder sluit het vernieuwde Bovib-keurmerk naar eigen zeggen beter aan bij het keurmerk van de Stichting Norming Arbeid (SNA). Veel van de leden zijn namelijk al NEN 4400-1 gecertificeerd. Een norm die voortaan ook in het Bovib-keurmerk staat is bijvoorbeeld dat zzp’ers een KVK-uittreksel van maximaal drie maanden oud moeten hebben vanaf de datum ondertekening van de overeenkomst.

Drie concrete wijzigingen in de normering zijn:

  1. Het Bovib-lid moet inzicht geven in zijn bedrijfsactiviteiten en de verschillende bedrijfsactiviteiten moeten gegroepeerd uit de financiële administratie blijken. Met andere woorden: als leden diverse activiteiten hebben, bijvoorbeeld het ter beschikking stellen van arbeidskrachten en het aannemen van werk, moet duidelijk zijn welke omzet en kosten horen bij welke activiteit
  2. In de overeenkomsten met opdrachtgevers moet duidelijk staan wat de aard van de opdracht is. Zo moet duidelijk blijken of sprake is van het ter beschikking stellen van arbeidskrachten of het aannemen van werk.
    Het bedrijf moet ook zulke schriftelijke afspraken hebben met eventuele leveranciers van arbeidskrachten. Verder moeten in deze overeenkomsten afspraken staan over het aantal schakels in de keten van leveranciers.
  3. De quick ratio uit de jaarrekening -(debiteuren+liquide middelen)/kort vreemd vermogen- moet gezond zijn. Als gezonde waarde wordt beschouwd 1 of hoger. Dit laat zien dat de onderneming in staat is om met zijn op korte termijn beschikbare middelen de kortlopende verplichtingen te betalen. Oftewel: kunnen betalingsverplichtingen aan zzp’ers vrij eenvoudig betaald worden?
    Daarnaast dient de jaarrekening binnen 7 maanden na afloop van het boekjaar definitief te zijn uitgebracht. Tevens moet de onderneming een schriftelijke cash-managementprocedure hebben om de geldstromen te plannen, volgen en sturen.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer