ABU meldt sterkere daling aantal uitzenduren

1

Tussen half juni en half juli is het aantal uitzenduren met 8% gedaald in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De omzet is met 3% afgenomen, zo blijkt uit nieuwe cijfers van de ABU over periode 7 (week 25-28).

De daling in aantal uitzenduren en omzet is daarmee weer iets groter dan in de vorige periode, toen het aantal uren met 6% terugliep en de omzet 2% kromp. De grootste afname in aantal uren doet zich voor in de administratieve sector, die een min van 9% noteert. De omzet is daar met 5% afgenomen. De industriële sector boekte 7% minder uitzenduren en een 2% lagere omzet. Ook in de technische sector werden 7% minder uren gemaakt, bij een omzetdaling van 3%.

Daling aantal uitzenduren sinds eind vorig jaar

Het aantal uitzenduren daalt al sinds eind vorig jaar. De omzet zette in maart een daling in. De vorige periode (periode 6) was er ook al sprake van een forse daling. De sterkste krimp deed zich tot nu toe voor in periode 5 (half april-half mei), toen het aantal uitzenduren met 10% daalde en de omzet met 6% afnam.

Over Auteur

1 reactie

 1. Henry Stroek op

  Ik zou wel eens willen weten hoe deze cijfers tot stand komen. bij mijn weten is er geen betrouwbare registratie van uitzendkrachten en de door hun gemaakt uren. het wordt tijd dat die er komt.

  Verder kun je, je afvragen, maar dan reageer ik op onderbuik gevoel, wat de reden is van deze afname als die er al is. Zou het niet zo zijn, met een krappere arbeidsmarkt dat inleners de uitzendkrachten weer in eigen dienst nemen?

  In onze handhavingspraktijk zien we dat n.l. veelvuldig waarbij we de volgende uitspraak vaak horen; “als we de uitzendkracht het juiste loon moeten betalen dan kunnen we ze net zo goed in eigen dienst nemen”, of “door de wetswijziging in 2015 ben ik nu aansprakelijk voor de shit van het uitzendbureau, dan neem ik ze maar weer in eigen dienst”.

  Het mag duidelijk zijn, ik juich dit toe. Zoals onlangs bij een inlener in de Zoetwaren industrie alwaar zo’n 20 uitzendkrachten nu een vaste baan incl. goed pensioen hebben gekregen.

  Henry Stroek
  Bestuurder CNV Vakmensen.
  0622452195

Reageer