De bouw zoekt extra, maar vooral ook ander personeel

0

Een derde van de bouwbedrijven in Nederland zoekt personeel met nieuwe vaardigheden, zoals AI, Virtual Reality en off-site bouwen.

Dat blijkt uit onderzoek van Autodesk, leverancier van bouw- en design software en software voor engineering en entertainment. Ruim vierhonderd experts en managers uit de bouwindustrie in Duitsland, Nederland, Oostenrijk en Zwitserland, werden ondervraagd, waarvan honderd uit Nederland.

Moderne bouwmethoden

De bouwbranche verwacht dit jaar goede resultaten; 69% van de ondervraagde Nederlandse bedrijven verwacht een omzetstijging van gemiddeld 48%. De belangrijkste factor die hieraan bijdraagt, is het werken met moderne bouwmethodes zoals off-site bouwen.

Om op het bestaande succes voort te bouwen, willen bedrijven meer innoveren. 32% zegt de komende twee jaar prioriteit te geven aan investeringen op het gebied van IT en technologie. Op de wat langere termijn willen bedrijven zich (nog) meer richten op moderne bouwmethoden zoals off-site productie (41%), BIM (40%) en kunstmatige intelligentie (38%).

Training & bijscholing in nieuwe skills

Om deze investeringen succesvol in te zetten, is er behoefte aan personeel met de juiste skills: 38% zegt dat ze medewerkers met nieuwe vaardigheden nodig hebben en 30% heeft extra personeel nodig voor nieuwe diensten die men wil aanbieden. Er is vooral behoefte aan werknemers met kennis van AI, Virtual Reality, off-site bouwen, 3D-printing en robotisering. In de krappe arbeidsmarkt is het een uitdaging om deze mensen binnen te halen: voor 89% is het lastig voldoende gekwalificeerde arbeidskrachten te vinden – waarmee Nederland er negatief uitspringt tussen de andere landen.

Als reactie hierop wil 36% van de respondenten de komende twee jaar investeren in training of bijscholing van bestaand personeel, wat kan helpen om hen te voorzien van benodigde skills. In de top-6 van lastig vervulbare functies figureren: project- en bouwmanagers, AI-specialisten, graphic designers, duurzaamheidsspecialisten en landmeetkundigen.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer