Pay for People: ‘Wij zijn marktleider in de payrolling van freelancers.’

0

Payrollbedrijf Pay for People heeft afgelopen zomer de in freelancers gespecialiseerde payroller Tentoo overgenomen. In een interview met Flexmarkt licht Dennis Luyten, directeur Pay for People, zijn overnamestrategie toe.

Eind juni maakten Tentoo en Pay for People bekend samen verder te gaan. Pay for People nam alle aandelen van het in professionals in de audiovisuele markt gespecialiseerde Tentoo over. Het bedrijf dat voornamelijk freelancers faciliteert, blijft onder dezelfde naam bestaan. De deal volgt op de overnames van Holland Payroll en Smart Services door Pay for People, die vorig jaar plaatsvonden.

Marktleider

Luyten is blij met de overname. “Tentoo is een super stabiel, goed gestructureerd bedrijf dat al 25 jaar iets goed doet.” Het op freelancers gefocuste Tentoo past goed in de portefeuille van Pay for People. “Wij hadden zelf net het label freek. gelanceerd, dat gericht is op freelancers, omdat binnen onze groep een duidelijke propositie voor freelancers ontbrak. In die tak van sport waren wij nog lang niet volwassen. Nu hebben we een volwassen bedrijfsonderdeel in deze dienstverlening en zijn we bovendien marktleider in de payrolling van freelancers.”

Synergie

Pay for People houdt de organisatie van Tentoo intact en houdt het label als zelfstandig merk in stand. Algemeen directeur Paul den Ronden en commercieel directeur Gosse Visser zetten hun functie in de nieuwe situatie voort. Volgens Luyten bedraagt de omzet van Pay for People na de overname meer dan 300 miljoen euro.

Synergiekansen ziet Luyten in de ontwikkeling van één ICT-platform voor de eigen dienstverlening. Maar hij geeft aan dat dat ‘nog een uitdaging wordt’. Luyten sluit verdere acquisities of andere samenwerkingsvormen met andere payrollingbedrijven niet uit. “Het is minder logisch om overnames te doen om meer volume te behalen. Toch zijn er partijen die zelf tegen een groeiplafond aanzitten. Als zij zich aan willen sluiten bij ons als snelgroeiende marktpartij, met een eigen softwareplatform, dan kunnen we samen optrekken.” Samenwerking kan ook door bijvoorbeeld gegevens over debiteuren te delen, stelt Luyten. “Klanten die niet of traag betalen zijn voor ons soort bedrijven een groot risico en er zijn erbij die meerdere payrollers langsgaan. Als we die kunnen bestrijden door informatie te delen, zou dat mooi zijn.” Ook ziet Luyten kansen in samenwerking met collega-payrollers in het bespreken van mogelijkheden tot sectorverloning en de onderhandelingen over een nieuwe cao. “Samenwerking op dit gebied in onze sector mag veel intensiever.”

Concurrentie

Met de verkoop van Tentoo aan Pay for People komt een plotseling einde aan de ambitie van investeringsmaatschappij De Hoge Dennen in de payrollmarkt. De participatiemaatschappij bezat sinds 2014 een belang van ruim 82,5% in Tentoo, waarvan het aangaf dat het een groeistrategie hanteerde en expansieplannen had. Met verdere acquisities in de payrollmarkt heeft die strategie nooit vorm gekregen. Pay for People heeft investeringsmaatschappij Waterland Private Equity achter zich en is sindsdien op overnamepad. Een minderheidsbelang in concurrent Payroll Select is sinds 2014 in handen van ABN Amro Participaties. Nadien heeft die concurrent met acquisities een belangrijke positie in de markt veroverd. Door de overname van Tentoo haalt Pay for People zijn concurrent Payroll Select links in. Ter vergelijking: concurrent Payroll Select noteerde dit jaar in de Flexmarkt Top 100 een omzet van 256,9 miljoen euro.

Lees ook:

Meer weten over payroll? Lees het artikel Payroll, hoe werkt het en wat zijn de voordelen?

 Dit artikel is geschreven door Wilbert Geijtenbeek. Dit artikel is verschenen in de nieuwste editie van Flexmarkt die 8 september is verschenen. Nog geen abonnee?

 

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer