Flexibiliteit en zekerheid

0

Annemieke, intercedent van uitzendbureau Flexi-bel,
heeft veel opdrachten uitstaan. Felix (22 jaar) die zij voor een opdracht bij
groothandel Kripo heeft geselecteerd, heeft echter nog nooit voor een
uitzendbureau gewerkt. Hij wil de aangeboden baan graag aannemen, maar voelt
eigenlijk niet zoveel voor een contract dat hem geen vastigheid geeft.

Annemieke legt hem uit dat flexkrachten die nog nooit voor een uitzendbureau hebben gewerkt altijd in fase 1 NBBU-Cao (lees: fase A ABU-Cao) starten. Felix geeft aan dat hij graag nog een nachtje over het aanbod wil slapen. Nadat hij is weggegaan, stapt Annemieke op haar vestigingsmanager af. Ze geeft aan dat Felix de baan waarschijnlijk niet aanneemt, tenzij ze hem meteen een contract in fase 3 (vergelijkbaar fase B ABU-Cao) aanbiedt. Dat is namelijk een contract voor bepaalde tijd, waarbij Felix de voor hem zo belangrijke vastigheid heeft.

Annemieke’s vestigingsmanager legt uit dat zij ook in fase 1 (lees: fase A ABU-Cao) een contract voor bepaalde tijd kan aanbieden, maar dan wel ‘zonder uitzendbeding’. In dat geval heeft Felix dezelfde rechten – en plichten – als in fase 3 (lees: fase B ABU-Cao). Annemieke is er eigenlijk altijd vanuit gegaan dat uitzendkrachten eerst de fasen moeten doorlopen ‘met uitzendbeding’ en dan pas naar de fasen ‘zonder uitzendbeding’ kunnen overstappen. De vestigingsmanager legt haar echter uit dat ze – nadat het contract voor bepaalde tijd is afgelopen en ze de fasen nog niet vol heeft gemaakt – alle vrijheid heeft om een volgend contract aan te bieden ‘met uitzendbeding’.

Op deze manier kan Annemieke gedurende fase 1 en 2 ( lees fase A ABU-Cao) wisselen tussen ‘met uitzendbeding’ en ‘zonder uitzendbeding’. Als ze besluit om gedurende die eerste fasen een contract ‘zonder uitzendbeding’ af te sluiten, moet ze wel goede afspraken maken met de opdrachtgever. Als die namelijk in het geval van ‘zonder uitzendbeding’ de opdracht beëindigt, loopt het contract niet automatisch af. Dit is ook het geval wanneer de flexkracht ziek wordt.

De vestigingsmanager belt met groothandel Kripo en geeft aan dat ze een goede flexkracht hebben voor de opdracht. Ook bespreekt hij de verdere details. Met deze wetenschap belt Annemieke Felix op. Ze vertelt hem dat ze hem in eerste instantie een contract voor bepaalde tijd van vijf maanden kan aanbieden. Wellicht is het mogelijk om dit later nog eens te verlengen. Felix is heel blij en neemt de baan aan.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer