Krimp uitzenduren in Nederland veel groter dan in België

0

Bij de ontwikkeling van de uitzenduren volgt Nederland vaak hetzelfde patroon als België. Maar afgelopen maand is het verschil opeens heel groot geworden. Het aantal uitzenduren daalt in Nederland veel harder. Komt dit door de invoering van de WAB?

Gisteren zijn de meest recente Federgon-cijfers over de uitzendmarktontwikkeling in België bekendgemaakt; een krimp van -6,7% van het aantal uitzenduren in januari vergeleken met vorig jaar januari.

Impact WAB

Dat betekent dat ook bij onze Zuiderburen het aantal uitzenduren krimpt, een trend die ook in ons land sinds eind 2018 te zien is. Maar opvallend is wel dat de daling in ons land op dit moment veel groter is. Uit de ABU-cijfers over periode 1 van dit jaar blijkt namelijk dat in Nederland het aantal uitzenduren in januari is gedaald met -15% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.
Vaak loopt de Belgische ontwikkeling wat voor op de Nederlandse, maar in de loop van 2019 lieten de ABU-cijfers duidelijk meer krimp zien dan de Federgon-metingen. Met over januari 2020 een nog veel sterkere toename van het verschil (zie grafiek). Dit verschil zou te verklaren kunnen zijn door de invoering van de WAB per 1 januari jl.

Bron: Dzjeng

Onderzoek effect WAB

PW. en Flexmarkt doen op dit moment onderzoek naar het effect van de WAB sinds die van kracht is. Hiervoor wordt een enquête gehouden onder onder professionals in de flexbranche en HR. De eerste resultaten worden in de loop van volgende week verwacht. Uiteraard zal dit op flexmarkt.nl worden gepubliceerd.

Afgelopen zomer is er al een nulmeting uitgevoerd. Lees ook: Uitzenders en payrollers vrezen gevolgen WAB.

 

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer