De omzet van de uitzendbranche is in het laatste kwartaal van 2019 licht gestegen (+2,3%).
Dat meldt het CBS.
Kleinere omzetgroei uitzendbranche
De omzet van uitzendbureaus en arbeidsbemiddeling was in het vierde kwartaal van 2019 2,3% hoger dan een jaar eerder.
Sinds het tweede kwartaal van 2018 (+12,2%), is de omzettoename elk kwartaal kleiner geworden. Dit is ook te zien in de jaarcijfers: over heel 2018 steeg de omzet met 11,5%, in 2019 met 4,5%.
Lees ook: Opnieuw banengroei, maar minder uitzendbanen
CBS vs. ABU
Zowel het CBS als de ABU Marktmonitor laten een dalende trend zien. De ABU-cijfers zijn overigens veel negatiever. Volgens de ABU Marktmonitor is de omzet van de uitzendbranche in 2019 gedaald met -4%. In de eerste periode van 2020 is de omzet van de uitzendbranche zelfs gedaald met -12%.
Wim Davidse (hoofdredacteur Flexmarkt en oprichter Dzjeng) vergelijkt de ABU- en CBS cijfers in onderstaande grafiek.

Verklaring verschil ABU- en CBS-cijfers
Davidse geeft ook een verklaring voor het verschil in cijfers over de uitzendbranche tussen het CBS en de ABU. De ABU MarktMonitor bevat zo’n 30-40 flexbureaus, vooral (middel)grote generieke uitzenders en die reageren eerder op de krapte op de arbeidsmarkt. In het laatste kwartaal van 2019 zijn de Traditionele 4 (Randstap groep NL, USG People NL, Adecco Group NL en ManpowerGroup NL – waarvan alle uitzendbureaus in de ABU Marktmonitor zitten) in Nederland samen zelfs meer dan -10% gekrompen, blijkt uit hun kwartaalrapportages.
Het CBS meet en schat alle flexbureaus, ruim 14.000 (dus zowel de (middel)grote generieke uitzenders als de middelgrote en kleine uitzenders, detacheerders, zzp-bemiddelaars, brokers, MSP’s, recruitmentbureaus). Als de arbeidsmarkt krap wordt, begint de ABU MarktMonitor bijna direct te krimpen, terwijl de rest van de markt dan nog (heel) stevig doorgroeit (daar zitten relatief veel specialisten en/of kleinere lokale ‘customer intimacy’-bureaus, en die laten in de krapte juist hun meerwaarde zien).
Blijvend personeelstekort
Het CBS meldt daarnaast dat ruim een op de drie (35,3%) van de ondernemers in de zakelijke dienstverlening het tekort aan personeel als belemmering van de bedrijfsactiviteiten ziet. Dit fenomeen deed zich in heel 2019 voor.
Lees ook: Kwart bedrijven heeft last van personeelstekort