CBS: omzetgroei uitzendbranche neemt af

0

De omzet van de uitzendbranche is in het laatste kwartaal van 2019 licht gestegen (+2,3%).

Dat meldt het CBS.

Kleinere omzetgroei uitzendbranche

De omzet van uitzendbureaus en arbeidsbemiddeling was in het vierde kwartaal van 2019 2,3% hoger dan een jaar eerder.
Sinds het tweede kwartaal van 2018 (+12,2%), is de omzettoename elk kwartaal kleiner geworden. Dit is ook te zien in de jaarcijfers: over heel 2018 steeg de omzet met 11,5%, in 2019 met 4,5%.

Lees ook: Opnieuw banengroei, maar minder uitzendbanen

CBS vs. ABU

Zowel het CBS als de ABU Marktmonitor laten een dalende trend zien. De ABU-cijfers zijn overigens veel negatiever. Volgens de ABU Marktmonitor is de omzet van de uitzendbranche in 2019 gedaald met -4%. In de eerste periode van 2020 is de omzet van de uitzendbranche zelfs gedaald met -12%.

Wim Davidse (hoofdredacteur Flexmarkt en oprichter Dzjeng) vergelijkt de ABU- en CBS cijfers in onderstaande grafiek.

Dzjeng
Bron: Dzjeng

Verklaring verschil ABU- en CBS-cijfers

Davidse geeft ook een verklaring voor het verschil in cijfers over de uitzendbranche tussen het CBS en de ABU. De ABU MarktMonitor bevat zo’n 30-40 flexbureaus, vooral (middel)grote generieke uitzenders en die reageren eerder op de krapte op de arbeidsmarkt. In het laatste kwartaal van  2019 zijn de Traditionele 4 (Randstap groep NL, USG People NL, Adecco Group NL en ManpowerGroup NL – waarvan alle uitzendbureaus in de ABU Marktmonitor zitten) in Nederland samen zelfs meer dan -10% gekrompen, blijkt uit hun kwartaalrapportages.
Het CBS meet en schat alle flexbureaus, ruim 14.000 (dus zowel de (middel)grote generieke uitzenders als de middelgrote en kleine uitzenders, detacheerders, zzp-bemiddelaars, brokers, MSP’s, recruitmentbureaus). Als de arbeidsmarkt krap wordt, begint de ABU MarktMonitor bijna direct te krimpen, terwijl de rest van de markt dan nog (heel) stevig doorgroeit (daar zitten relatief veel specialisten en/of kleinere lokale ‘customer intimacy’-bureaus, en die laten in de krapte juist hun meerwaarde zien).

Blijvend personeelstekort

Het CBS meldt daarnaast dat ruim een op de drie (35,3%) van de ondernemers in de zakelijke dienstverlening het tekort aan personeel als belemmering van de bedrijfsactiviteiten ziet. Dit fenomeen deed zich in heel 2019 voor.

Lees ook: Kwart bedrijven heeft last van personeelstekort

 

 

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer