Meer WIA-uitkeringen voor flexwerkers

0

Het UWV krijgt van alle sectoren de meeste WIA-aanvragen binnen vanuit de uitzendbranche.

In 2009 kreeg de uitkeringsinstantie in totaal 23.800 WIA-aanvragen te verwerken. Daarvan was 28 procent afkomstig van flexwerkers, zo bleek maandag uit cijfers van het UWV. De WIA-uitkering is in 2006 ingevoerd en vervangt voor nieuwe gevallen de WAO.

In 2009 zijn fors meer flexwerkers arbeidsongeschikt verklaard dan in 2006, blijkt voorts uit informatie van het UWV. In 2006 vroegen ruim 3300 mensen met een uitzendbaan een WIA-uitkering aan. Vorig jaar lag dit aantal 33 procent hoger: op ruim 4400. De groei van het aantal WIA-verzekerden in deze sector steeg evenredig (43 procent).

Vakbond FNV bondgenoten vindt dat de cijfers de "kwalijke kanten" van de flexibilisering van de arbeidsmarkt aantonen. Voorheen draaide de werkgever op voor de kosten die een zieke werknemer met zich meebracht. Nu de werkgever zijn personeel steeds vaker via een uitzendbureau inhuurt, worden de kosten meer en meer afgewenteld op de maatschappij.

"Nu hebben werkgevers wel de lusten van flex, maar niet de lasten. Dit moet ophouden", zei vakbondsbestuurder Erica Hemmes. "Het moet niet zo zijn dat iedereen daar via de collectieve premies voor opdraait. Niemand voelt zich verantwoordelijk voor deze mensen."

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer