Navordering 4 miljoen Van Koppen en Van Eijk

0

Uitzendbureau Van Koppen en Van Eijk krijgt waarschijnlijk een navordering van 4 miljoen euro van de Belastingdienst, vanwege ondermaatse opleidingen bij roc’s gevolgd door Poolse uitzendkrachten.

Dat meldt de Volkskrant.

De uitzendorganisatie liet Poolse uitzendkrachten opleiden tot ‘assistent plantenkunde’. De uitzendkrachten hebben hun diploma behaald, terwijl de opleiding onder de maat was. Van Koppen en Van Eijk heeft daardoor belastingkorting ontvangen, terwijl dit niet terecht was.

Directeur Van Eijk tegenover de Volkskrant: ‘We hebben jarenlang keihard gewerkt en hebben geprobeerd met gecertificeerde partijen aan de slag te gaan. Nu zitten we met de gebakken peren, is dat beloofde fiscale voordeel opeens weer een hoop gedoe en blijken het opleidingen van niks te zijn.’  Van Eijk meldt dat de uitzendorganisatie nog geen naheffing heeft ontvangen van de Belastingdienst, aldus de plaatselijke krant Telstar. De 4 miljoen euro waarover wordt gesproken is het bedrag dat de uitzender de afgelopen vijf jaar in mindering heeft mogen brengen op de betaalde loonbelasting. ‘Voor die 4 miljoen euro zijn opleidingen ingekocht en is de academie-organisatie betaald, zoals medewerkers voor de begeleiding en planning van de klassen en het lesmateriaal.’

De Onderwijsinspectie en de Belastingdienst doen op dit moment onderzoek naar misbruik van de WVA. Uitzendorganisatie Van Koppen en Van Eijk is niet de enige werkgever die hiermee te maken heeft. Bij zes roc’s is geconstateerd dat de opleidingen niet aan de wet voldoen. Van Koppen en Van Eijk hebben een reactie op hun website geplaatst op het nieuws. Hierin staat ondermeer: ‘De opleidingen die we inkochten bij de roc blijken achteraf volgens de onderwijsinspectie onder de maat. Van Koppen & Van Eijk heeft toen we begonnen met deze opleidingen vooraf de accountant en de Belastingdienst jaarlijks verzocht een oordeel te geven over de regeling. De accountant heeft in deze positief advies afgegeven en de Belastingdienst heeft mondeling verklaard geen bezwaar te hebben tot een half jaar geleden.’ Ook zegt Van Eijk tegenover Telstar: ‘De roc’s staan onder toezicht van de onderwijsinspectie; die hoort ieder jaar controle te doen. Constateren zij misstanden, dan krijgt de opleider één jaar de tijd om te verbeteren. Het is dus raar dat noch de opleider, nog wij ooit enig signaal hebben gehad gedurende vier jaar.’

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer